Kanizsai Dorottya Gimnázium

EU-s versenyen a KDG

2021.11.18-án Győrbe látogattunk, ahol a 4 For Europe, középiskolai vetélkedő, regionális döntőjén vettünk részt. Ezt egy online forduló előzte meg, ahonnan teljesítményünk alapján továbbjutottunk. Osztályunk, 2 csapattal is kvalifikálta magát, így 7 osztálytársammal és felkészítő tanárunkkal, egyben osztályfőnökünkkel, Lengyelné Molnár Máriával utaztunk a verseny helyszínére,a Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumba.

Az összesen 10 csapatos mezőny igencsak erősnek bizonyult, mindenki a legjobb tudása szerint igyekezett teljesíteni.

Az első feladatban be kellett mutatkoznunk a zsűrinek és versenytársainknak, erre mindössze 1 perc állt rendelkezésünkre.
Az ezt követő feladat egy, az Európa Parlamentről, és az Európai Unió működéséről szóló TOTÓ volt.
A harmadik feladat egy Európai Uniós nap tervezetének prezentálása volt. Itt ötletesebbnél ötletesebb programokat, és feladatokat találtak ki a csapatok, ennek bemutatása szintén időhöz volt kötve, mindössze 4 perc állt rendelkezésünkre. Itt egy Power Point prezentációban, minél interaktívabban és érdeksebben kellett egy átfogó képet adnunk elképzeléseinkről.
Az utolsó feladat mindenki számára meglepetést okozott, ugyanis egy úgynevezett, “Biztos Interjú”-t kellett készíteni. Minden csapat kapott egy-egy Európai Biztost, majd egy rögtönzött interjút kellett lebonyolítanunk, csapaton belül. Majd a pontok összesítése után következett az eredményhirdetés.

A UniTea csapata, 4.helyen zárt (Horváth Réka, Imre Johanna, Kósa Jázmin és Simon Boróka).

A KDGenius csapata, 3. helyen végzett (Hütter Rebeka, Mátyás Laura, Pálmay Panna és Zsigmond Zsuzsanna).

 

Hütter Rebeka 10.K
 

 
Néhány héttel ezelőtt részese lehettem a csapatommal a 4 for Europe regionális döntőjének. Amikor megtudtam, hogy ez egy csapatverseny lesz, nagyon megörültem, hiszen úgy gondolom, hogy egységben az erő!

Nagyon jó volt, hogy számíthattunk egymásra a felkészülés és az egész verseny során. Természetesen izgalomból sem volt hiány. Az új kihívások, maga a versenyzés és a versenyszellem ezt hozta ki belőlem.

Tudást, talpraesettséget, illetve kreativitást igénylő feladatokat kaptunk, aminek kimondottan örültem, mert a csapatból így mindenki ki tudta venni a maga részét, és meg tudta mutatni a saját erősségeit. Ezzel én is így voltam. Amikor egy interjút kellett prezentálni, rendkívül motiválttá váltam és igazán élveztem ezt a kihívást.

Élményekkel teli versenyen vehettem részt a csapatommal együtt.
Tapasztalatszerzésnek is nagyon jó volt, hiszen eddig még nem volt alkalmam ilyen versenykörnyezetben szerepelni. A megmérettetés kapcsán az Európai Unióról is sok ismeretet szereztem, ami a jövőben hasznomra válhat. Nagyon büszke vagyok a csapatra. Köszönjük szépen a felkészítést!
                        
Simon Boróka 10.K
 
 

 
Amikor osztályfőnökünk, Marcsi néni szeptemberben elküldte ennek a versenynek a kiírását, úgy voltunk, hogy jó, próbáljuk ki, maximum szórakozunk egy jót az első fordulónál. Mire észbe kaptunk, továbbjutottunk és november 18-án, csütörtökön ott ültünk a Győrbe tartó negyed 8-as vonaton a “4 for Europe” regionális döntőjére.

Mivel csapatunk az előtte lévő hetekben igencsak csonka volt, hol egyikünk, hol másikunk hiányzott, és még a versenyt megelőző nap se volt 100%-osan biztos csapatunk tagjainak listája, nem igazán úgy sikerült a közös felkészülés, ahogy szerettük volna.

Ezt félretéve, mi magabiztosan vágtunk neki a napnak. A verseny kezdetét megelőzően azonban bátorságunk elszállt, az utolsó percet is kihasználtuk, hogy gyakoroljuk szövegeinket, hogyan prezentáljuk a PPT-nket.

Az első feladtunk a bemutatkozás volt. Itt utolsóként állhatunk színpadra, és mikor láttuk a többi csapat milyen produkcióval készült, nem voltunk a legbizakodóbbak.

A második és harmadik totó alapú feladat után következett egy kisebb szünet, itt fujtunk egy jó nagyot, és készültünk a verseny –számunkra – talán legrettegettebb feladatára, az Európai nap prezentálására. A csapatok közül elsőként mutathattuk be azt, hogy Mi hogyan is képzeljük el az EU-napot a KDG-ben.

Az utolsó feladat, egy meglepetés feladat volt. Itt egy interjút kellett készíteni minden csapatnak egy-egy Európai Tanács biztosával. Ez egy kreatív feladat volt, szerencsére jó témát is kaptunk, és ezért szerintem ebben a feladatban sikerült a legjobban teljesítenünk.

Az eredményhirdetést tűkön ülve vártuk, és azt mondogattuk, “Csak utolsók ne legyünk”. Magunkat egyébként valahova a középmezőnybe saccoltuk volna, az hatodik, esetleg ötödik helyre. Egymás kezét fogva vártuk az eredményt, és tapsoltunk a többi a csapatnak. Végül a továbbjutásról lecsúszva, de a dobogót éppen elcsípve 3. helyen végeztünk.

A versenyt egy városnézéssel vezettük le, majd jöttünk haza, Szombathelyre.

Nagyon büszke vagyok az egész csapatra, hogy annak ellenére, hogy nem sikerül úgy a felkészülés, ahogy szerettük volna, ilyen szép eredményt sikerült elérnünk. Hatalmas élmény volt számomra – de úgy hiszem, a többiek nevében is beszélhetek – ez a verseny. Köszönjük szépen a felkészítést Marcsi néninek!

Mátyás Laura 10.K

 
2021. december 07.  


 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek