Kanizsai Dorottya Gimnázium

Euroweek-napló - 2023

Mindannyiunk számára izgalmasan kezdődött az idei tanév, mivel az első naptól kezdve már készülhettünk a Euroweek-re, amit idén Olaszországban, Empoliban rendezett meg az erre az alkalomra önként jelentkező iskola, a Conservatorio S.S. ma Annunziata. Minden héten többször is összeültünk, hogy összerakjuk a színpadi produkciónkat és megbeszéljük a folyamatosan alakuló részleteket, feladatokat, programokat, kihívásokat, elkészítsük a ppt-ket, videókat.

Hamar el is jött szeptember 28-a, az indulásunk napja. Reggel az iskolánál gyülekeztünk, ahonnan a tankerület busza szállított el minket Bécsbe, a repülőtérre. A repülőutunk rövid volt, így gyorsan meg is érkeztünk Bolognába, ahonnan elvonatoztunk Firenzébe, majd a végállomásunkhoz, Empoliba.

Az olasz tanárok és a fogadó családok már az állomáson vártak minket üdvözlő csomagokkal. Mivel a szervező iskola tanulólétszáma nagyon alacsony, így a megszokottól eltérő módon voltak olyan diákok a delegációnkban, akik nem fogadó családhoz kerültek, hanem lakásokban voltak elszállásolva, de senkinek nem lehetett oka panaszra, sem az ellátásra, sem a szállások elhelyezkedésére.

Családok, diákok, tanárok, mindenki nagyon barátságos és segítőkész volt. Ahol nem „pót”szülők gondoskodtak a diákokról, ott az iskola tanárai tettek meg mindent, hogy jól érezzük magunkat.

Másnap reggel az iskolánál gyülekeztünk, majd átsétáltunk a színházba, ahol a színpadi produkciók első fele került bemutatásra. Mi egy vicces TikTok-videót készítettünk a magyarokra jellemző sztereotípiákról, amit egy Kahoot!-kvíz egészített ki.

A délután folyamán a delegációk egyik fele ellátogathatott egy közeli Medici-villába és történelmi játékokon vehetett részt (ahol akár zászlót is forgathatott), míg a másik fele megnézhette Empoli városát és megcsodálhatta az Üvegmúzeumot.

Másnap reggel került sor a zászlós felvonulásra és a Euroweek hivatalos megnyitóceremóniájára, , ahol minden ország egymás mögé felsorakozva, saját zászlójával a kezében sétálhatott végig Empoli utcáin, majd a főtérre megérkezve sor került a nyitó rendezvényre is, ahol többek között a város polgármestere is köszöntött minket.

Jó érzés volt ekkora nézősereg előtt vinni a magyar zászlót, amit egyébként a szervezők biztosítottak számunkra. Elhangzott az Unió himnusza, és igazán fantasztikus élmény volt hallgatni az olasz himnuszt a szervező iskola kisdiákjai kórusának előadásában.

A ceremoniális részt követően  kezdetét vette a nemzetközi büfé, ahol mindenki a saját országának a jellegzetes ételeit és italait kínálta fel a többi delegáció diákjainak. A magyar büfé idén is igazán gazdag és változatos volt kínálatát tekintve, lehetett kóstolni zserbót, Sport-szeletet, Duna-kavicsot, magyar felvágottakat, pogácsát, sajtos rudat, zsíros- és lekváros kenyérfalatkákat. A nap végére mindenki körbejárta és kipróbálta a különlegességeket, senki nem maradt éhen.

A harmadik napunk az elsőhöz hasonlóan indult a színházban, a színpadi produkciók második felével. Majd elérkeztünk a délutánhoz, amit minden diák a fogadó családjával töltött. Mi, akik apartmanban voltunk, az olasz tanárok szervezésével elutaztunk Vincibe (Leonardo da Vinci szülővárosába,  ami gyakorlatilag egybeépült Empolival), ahol megnéztük a Leonardo da Vinci kiállítást, majd az idő előrehaladtával átvittek minket egy borvidék tetejére, ahol gondosan feltálaltak mindenféle jellegzetes olasz ételt és mi ott vacsorázhattunk egy lenyűgöző kilátás társaságában.

A 4. napunkon a gyülekező pont a suli mögötti parkban volt. Egy busz vitt el minket egy technológiai céghez, ahol meghallgattuk, mivel foglalkoznak, mik a jövő innovációi és betekintettünk a géptermekbe is. Délután átvonatoztunk Pisába, ahol többek között megcsodálhattuk a katedrálist és a ferde tornyot, és természetesen elkészültek a kötelező vicces fotók is.

Itt még nem ért véget a nap, a vacsora egy nagyszabású olasz est volt egy helyi étteremben, mindenféle pizzát és toszkán finomságokat szolgáltak fel nekünk egymás után, és az est végén egy kisebb buli is kialakult az étterem udvarán, majd rövidesen jöttek is értünk a buszok, hogy hazavigyenek minket.

Másnap reggel szintén az állomásnál gyülekeztünk, az úti-célunk Firenze volt. Egész napos városnézés volt a program. Az elején kötöttebb volt, megmutatták a látványosságokat (Ponte Vecchio, Uffizi, a csodálatos Dóm Brunelleschi forradalmi kupolamegoldásával), majd szabadprogramra engedtek minket, így magunk is felfedezhettük Firenze nevezetességeit és végre ehettünk egy igazi olasz gelato-t is.

Viszonylag korán értünk vissza Empoliba, volt pár óránk a szálláson elkészülni az esti zárórendezvényre. Nagyon jól éreztük magunkat, ezt mondhatom mindenki nevében.

Másnap kora reggel tanárainkkal találkoztunk az állomáson, hogy vonattal eljussunk Firenzébe majd onnan Bolognában. Jó pár óránk volt még mielőtt indult volna a gépünk, így leadtuk a csomagokat és elindultunk felfedezni a várost. A délután nagyon jól telt, így hamar eljött az idő, amikor már indulni kellett a reptérre, a becsekkolás és maga az út is gördülékenyen ment.

Fárasztó hetünk volt, de felejthetetlen élményekben volt részünk és minden pillanata megérte a fáradtságot. Számtalan alkalmunk nyílt angol nyelven kommunikálni a programok és feladatok során, barátságok köttettek, magabiztosabbá és önállóbbakká váltunk, igazi csapattá kovácsolódtunk.

Van olyan tagja a delegációnknak, aki már kapott meghívást külföldi euroweekes diáktárstól. Nagyon jó volt találkozni középiskolásokkal Európa minden szegletéből, és ismerkedni más kultúrákkal, így nyitottabbá, kíváncsibbakká és toleránsabbakká is váltunk. Egyszóval: „a foglalkozás elérte célját”.


 

2023. november 05. Sütő Hanna 12.c

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek