Kanizsai Dorottya Gimnázium

A holokausztra emlékeztünk Mordechai Meir Binet rabbi botlatókövénél

2022. április 13-án a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium 9. B osztálya megemlékezésen vett részt Mordechai Meir Binet rabbi botlatókövénél a Thököly utcában. A diákok érdeklődve hallgatták Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője elnök szavait a szombathelyi zsidóság történetéről, a botlatókövek „tulajdonosairól”. A zsidó hit néhány elemével is megismertette a diákokat, akik számára meglepő volt, hogy férfiak és nők külön gyakorolják vallásukat.
Mindig más, ha az ember nem csak könyvekből ismerkedik a világgal, a történelemmel. Köszönjük a lehetőséget!

A botlatókövek (németül: Stolpersteine) Gunter Demnig német szobrász alkotásai; a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, macskakőre rögzített 10×10 centiméteres réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve. Ezek a kövek a lakóhelyek mindennapjaiban teszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá a történelmet. Nevükhöz híven rövid időre megállítják és – a személyes történetek bemutatásával – emlékezésre, elgondolkodásra késztetik az arra járókat, a véletlenül „beléjük botlókat”.

Gunter Demnig, aki azt vallja, hogy „egy embert csak akkor felednek, ha neve feledésbe merült”, elkezdte gyűjteni a német nemzetiszocializmus ideje alatt üldözöttek, és deportáltak adatait. Múzeumokkal, iskolákkal, túlélőkkel és az áldozatok családjaival együttműködve kutatott az archívumokban. Amikor megszerezte egy-egy személy halálának hiteles adatait, elkészítette a „felejtés útjába állított” macskaköveket, és azokat az áldozatok egykori lakhelye előtti közterületen, a földbe süllyesztette.

Magyarországon 2007. április 27-én helyezte el az első botlatókövet Gunter Demnig, Budapest, Ráday utca 5. szám előtt, ahol Rónai Béla állás nélküli tisztviselő lakott,[1] és aki 1945. január 19-én Sopronbánfalván munkaszolgálatosként hunyt el. E követ április és augusztus között több is követte Budapesten és vidéken egyaránt.

Szombathelyen 2007 augusztusában 4 „botlatókő” került a járdákba. Mermelstein József zöldség és halkereskedőé Szentháromság, jelenleg Fő tér 5. sz. alatti egykori lakóháza elé. Benedikt Márk, azaz Mordechai Meir Binet rabbié, aki szombathelyi ortodox hitközségnek 46 éven át volt vezetője (Thököly u. 46.). Dr. Wesel Imre (Szenczy u. 1., jelenleg Bejczy u. 1.) a Kongresszusi Hitközségkerület elnöke volt és Gábor (Grósz) Albert a szombathelyi zsidó elemi iskola tanítója, majd utolsó igazgatójáé (Király u. 9.).

Fontos, hogy sose felejtsük el, mi történt a 20. század derekán!

Források:
 

2022. április 14. Lovassné Vass Enikő

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek