Kanizsai Dorottya Gimnázium

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja - 2021

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. Ennek értelmében a középfokú oktatási intézményekben minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

Kovács Bélát,a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

A Pandémia idején ez a megemlékezés is az online térbe kerül. Álljunk meg egy pillanatra, és áldozzunk egy főhajtással az áldozatoknak!

A mai kor gyermekeinek nehéz felfogni, milyen is lehetett az élet a diktatúra idején, de sok film segíthet nekünk ebben. Ajánlani tudom a Tanú című filmet, de meghatározó élményem volt A berni követ, az Örök tél, A vizsga, Angi Vera és még számos nagyszerű alkotás. A hiteles történelemábrázolás mellett izgalmat és remek szórakozást is kínálnak.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_tan%C3%BA_(film)
 

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96r%C3%B6k_t%C3%A9l
 

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_berni_k%C3%B6vet
 

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_vizsga_(film,_2011)
 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Angi_Vera_(film)

 

2021. február 25. Lovassné Vass Enikő

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek