Kanizsai Dorottya Gimnázium

A pákozdi csata helyszínén és a Sziklakórházban jártunk

Október 6-án egy lelkes csapat izgalmas kiránduláson vehetett részt, Fullár Balázs és Kovács Balázs tanár urak vezetésével a Katonasuli keretein belül. Reggel 7 óra után a didergős időben vártunk az indulásra. Az esős időjárás és a szürke fények ellenére jó hangulatban telt a buszos utazás. Nem hiába október 6-ára lett tervezve a kirándulás. Már az odafelé vezető úton megemlékeztünk az aradi vértanúkról, a 11.C műsorát meghallgatva.

Nagyjából fél 12-re megérkeztünk első úti célunkhoz, Budapestre. Kicsi séta és egy jó lépcsőzés után hamarosan megpillanthattuk a Sziklakórház Atombunker Múzeum bejáratát.

Először egy rövid kisfilm segítségével ismerhettük meg a szükségkórház működésének történetét. Majd a csapat két részre oszlott, érdeklődve figyeltük a tárlatvezetőnket a járatokban sétálva.

Számos viaszbábu érzékeltette  a háborús sérültek helyzetét, valamint az orvosok és nővérek tiszteletre méltó munkáját. Megdöbbenve figyeltük, hogy a létesítmény milyen nagy szolgálatot tett a sebesültek számára.

A tárlatvezetés második felében az Atombunkerről illetve a polgárvédelmi kiállításról hallhattunk részletes ismertetőt, amely a hidegháborús időszakot mutatta be számunkra. Fullár tanár úr javaslatára a szabadidőt Székesfehérváron töltöttük, ahol néhányan rövid sétát tehettünk a belvárosban. Majd Pákozd felé vettük az irányt.

Pákozdon az 1848. szeptember 29.-i csata helyszínén jártunk. A Katonai Emlékparkban több érdekes témájú kiállítást láthattunk. Hallottunk a békefenntartásról és a sorkatonaságról is. Benézhettünk egy I. világháborús barakkba, illetve végig sétálhattunk a II. világháborús lövészárokban is. Innen megpillanthattuk a Velencei-tavat. Szinte elképzelhetetlen, hogy ez a térség valamikor egy csata helyszíne volt. Az emlékparkban a 14 emlékoszlopot is megtekinthettük, amelyek a vértanúk tiszteletére készültek.

Valamennyiünknek biztosan az utolsó kiállítás nyerte el tetszését a legjobban. Nem csoda hiszen az interaktív előadás közben nem csak megismerhettük az 1848-as huszárok öltözékét, de fel is próbálhattuk azokat.

A korabeli fegyvereket szintén kézbe vehettük, sőt a vállalkozó szelleműek még lőttek is velük. A délutánt egy kisfilm megtekintésével zártuk, amely a pákozdi csatáról szólt. Háromnegyed 6-kor visszaindultunk Szombathelyre.

Mindannyian új élményekkel és tudással gazdagodtunk. Szeretnénk a többiek nevében is megköszönni, hogy részt vehettünk a kiránduláson!
 
2016.10.11. Kondics Eszter és Papp Borbála 10.C
Fotók: Papp Borbála


 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek