Kanizsai Dorottya Gimnázium

Ballagás - 2023

Mint mindig, ebben a tanévben is nagyon gyorsan elszaladt a szalagavató és a ballagás közötti pár hónap. Szerencsére ezúttal verőfényes napsütésre ébredtünk, mintha az időjárásfelelős is tudta volna, milyen nap is ez.

Az iskolába lépve frissen vágott zöld és virágok illata fogadta az érkezőket, akik beszippanthatták a régóta várt tavasz illatát. Reggel korán még lázas volt a készülődés, de a végzősök érkezésére minden terem készen állt arra, hogy megcsodálják és örömmel nyugtázzák, megkapták diáktársaiktól a kellő tiszteletet. Egyik terem szebb lett, mint a másik. „Hát én evvel nem tudok betelni!” – mondta az egyik 12. K osztályos diáklány, amikor sokadszor járatta végig a szemét a falakon.

Becsengettek az utolsó osztályfőnöki órára, ahol a diákok egy villanásnyira felidézték az együtt töltött éveket és az osztályfőnökök még egyszer összefoglalták azt, amit az előttük álló erőpróbáról tudni kell.

Az utolsó csengetés után megindult a menet, zengett az iskola a ballagási daloktól. Az alsóbb évesek ünneplőbe öltözött testtel és lélekkel búcsúztak diáktársaiktól, s bizonyára mindenkinek az agyán átfutott a gondolat, milyen lesz majd, amikor ő sétál így végig az iskolán.

A gyönyörűen feldíszített kapun kilépve a 9. évfolyamosok sorfala közt jutott el a menet a ballagási ünnepség színhelyére, a Ferences kertbe. Évek, lassan inkább évtizedek, óta kölcsönzi a kert csodálatos kulisszáit az ünnephez. Az iskola zászlóját követve érkeztek meg az ünnepeltek.

A közösen elénekel Himnusz után Merklin Ferenc igazgató úr mondta el ünnepi gondolatait.
Nehéz egy ilyen beszédben évről-évre újat mondani, de neki ezúttal is sikerült. Személyes tapasztalataiból merített ihletet s egyik kedvenc hobbijához, a kenyérsütéshez hasonlította a munkát, ami az iskolában folyik.

„Mi kell a jó kenyérhez?” – tette fel a kérdést. Mindössze 4-5 hozzávaló, hangzott a válasz, majd a részletes útmutatás következett. Az alap a jó minőségű liszt, „lehetőleg BL 80-as; jöhet hozzá egy kis só, az élesztő, vagy kovász, kezdőknek inkább a porélesztőt ajánlom, nincs vele gond. Én teszek bele egy kis olajat is, aztán a pontosan kimért víz, lehetőleg langyos, mert az serkenti a kelést.

Az egészet összegyúrni, félrelakni, hadd érjen, formálódjon, néha rá kell nézni, hajtogatni, babusgatni, kicsit talán pofozgatni, a végén igazítani, formázni, majd mehet a sütőbe, hogy aztán élvezhessük munkánk gyümölcsét, a ropogós szelet kenyeret. Mellé egy kis bor. A hangulat ünnepi, és élvezzük, hogy élünk…
Talán lehet sejteni: a gimnáziumiban eltöltött idő is ilyen. Hogy jó legyen a végeredmény, kell hozzá 4-5 hozzávaló: 4-5 év, mindegyiknek más és más a szerepe. Az első év a jó liszt, az alap. Amikor még nem lehet tudni, mi lesz belőle, de már igazodik, átmegy a szitán, a szűrőn, kitölti a tálat, az osztályt, az iskola folyosóit.

A következő években aztán már kap egy kis ízt, a só a tudást, az eredményeket jelenti, az élesztő beindítja a folyamatokat, kezd nagyon összeszokni a csapat, vannak közös programok, célok, feladatok. Jöhet a víz és az olaj, itt már nincs kérdés, összeáll minden, eltéveszthetetlenül formálódik a négy osztály, csak rájuk jellemző stílusuk van. Persze ez a massza mit sem érne, ha közben nem lennének külső hatások, melyek a folyamatokat irányítják, hogy végül igazi ropogós csillogó bizonyítvány kerülhessen a kézbe.

A külső erők közé tartozik az idő, hol több, hol kevesebb, mely szükséges ahhoz, hogy minden beérjen. Néha csak pihentetni kell a masszát, aztán elővenni, és határozott mozdulatokkal, irányító kézzel formálni, egyengetni, gyúrni, hajtogatni, babusgatni. Ezt a munkát tanáraitok végzik, ők azok, akik sütésre kész tésztává formáltak Benneteket, hogy az előmelegített kemencében, önbizalommal teli lendülettel merjétek bizonyítani: miden hozzávalót megkaptatok, hogy ne csak az érettségin, de az életben is megálljátok a helyeteket.”

Ezt követően az osztályokhoz fordult.
„A 12. A szívesen gondol vissza arra, mikor 9.ben ezekkel a szavakkal bíztattam az évfolyamot: „Éljétek meg a pillanatot, mert gyorsan el fog repülni ez a 4 év.”
Ijesztő volt, de sok vicces helyzetet hozott a digitális oktatás. Ez volt a mikrofonhiányok, internetkimaradások és az elalvások, valamint az óra közbeni étkezések és videojátékozások időszaka. A közösségé formálást egy budapesti és a Duna-kanyarba tett osztálykirándulás segítette elő.

Péter Lajos tanár úr ezt üzeni Nektek:
"Továbbra is tartsátok meg az osztályközösséget, maradjatok kapcsolatban, segítsétek egymást az élet minden területén!"

A 12. B sem felejti az online oktatás szépségeit, amikor 1 perccel az óra előtt keltek fel és az ágyból jelentkeztek be. Amikor nem az a mondat hangzott el, hogy „maradjatok csendben”, hanem, hogy „szólaljatok meg”! Izgalmasak voltak a redmentás töri dolgozatok, és a matekórán oly gyakran elhangzó mondatot sem felejtik: „ez nem egy nagy was ist das”!

Kocsisné Körmendi Klára osztályfőnök ezt üzeni Nektek:
„Szerencsének tartom, hogy általában örömmel mehettem be az osztályba, és úgy érezhettem, meg tudjuk beszélni a dolgainkat. Az is igaz, hogy volt olyan pillanat, amikor elveszett ez az érzés…
Tudjátok, az élet olyan leckéket ad az embernek, amikre nincs mindig felkészülve. De! Tudnunk kell embernek lenni és embernek maradni mindig, minden körülményben!”

12. C osztály egy kirándulás „hosszú” éjszakáját eleveníti fel. A kiránduláson a 2. napon nehezített körülmények között sikerült teljesíteniük az Esztergom-Párkány távot. De a C-sekről lehet tudni, hogy az egyszerű, túl könnyű dolgokat sosem szerették, hisz akkor izgi az élet, ha zajlik. Ők azt hirdetik, hogy a tökéletes 12. C helyett a tökéletlen 12. C sokkal jobb szlogen.

Kovács-Plózer Éva tanárnő üzenete így hangzik:
„No pain no gain mondja az angol: befektetett energia és fájdalom nélkül, nincs siker. A Covid utáni visszatérés, az utolsó hetek tanulási láza ezt tökéletesen bizonyította. A végére mindenki belejött a tanulásba az iskolában és otthon is. De a jövő hét mindenki számára jelenléti lesz.”

A 12.K osztálynak a Határtalanul kirándulások okoztak maradandó élményt: Szlovákia és Erdély, azon belül, hogy Balla Géza pincészetében megismerkedhettek a borkészítés mesterségével, amit óriási, véget-érni-nem-akaró gyalogtúrák követtek, hegynek fel, völgynek le, illetve, hogy Déván a szálláson egy fantom-egér, amiről később kiderült, hogy kismacska, kisebb villámcsődületet okozott.

Barták Henriett tanárnő ezt üzeni Nektek:
„Öt év érlelés után – ha nem is spanyol tölgyfahordóban, de a Kanizsai kéttannyelvű K osztályában – végbement az erjedésnek az a csodája, amely a jó szőlőből gyönyörű bort, a diákjainkból pedig érett felnőtteket varázsol. Magas szintű nyelvtudással felvértezve a világ nyitva áll előttetek. Ha épp ahhoz van kedvetek, mehettek akár kukutyinba is zabot hegyezni, de ha nem húzzátok le szemetek előtt a rolót, bárhol megtalálhatjátok a helyeteket, s boldogságra lelhettek.”

Ezt követően igazgató úr vidám ünneplést kívánt a családoknak, hétfőtől kezdve pedig eredményes vizsgákat a diákoknak.
Pezenhófer György igazgató helyettes úr felolvasta Majtényi Lászlónak, a Vas Megyei Közgyűlés elnökének üzenetét.

Ballagáskor régi szép hagyományunk, hogy diákjainknak jutalmak formájában köszönjük meg kiemelkedő munkájukat, ismerjük el tehetségüket. A jutalmazottak névsorát alább olvashatják. Az ünnepség színvonalához hozzájárult tanulóink rövid műsora, illetve a búcsúzó beszédek. A 2023. évi ballagás a hagyományoknak megfelelően a Szózattal zárult.

Közreműködtek:

Horváth Réka 11.k vers: Ellen Nitt: Azt hiszem
Páli Cintia Anna 12.b búcsú a ballagók nevében
Varga-Kaizler Bársonyka 11.a búcsú az alsóbb évesek nevében
Biró Emese 10.K ének: Ed Sheeran: Afterglow  
Bigner Kristóf 11.A gitár kíséret

Jutalmazottak:

Kiemelkedő tanulmányi munkájáért a Kanizsai Dorottya Gimnázium Baráti Köre jutalmazza a diákokat:
Hőbe Anna, Görömbei Nikolett, Kummer Aletta, Bosits Berill, Wittinger Vivien, Kudron Márk 12.k
Németh Dorka 12.c
    
Kiemelkedő művészeti tevékenységéért a Szülői Közösség jutalmazza a legjobbakat:
Rozmán Dorka 12.k – a képzőművészeti kiállítások állandó résztvevője, több, számítógépes grafikai munkáját is díjazták
Janzsó Ádám 12.k – az énekkar tagja, hangszeres előadó, aki szaxofonjával és gitárjával együtt számtalanszor lépett fel iskolai rendezvényeken és képviselte az iskolát, a város különböző eseményein
Veszprémi Botond 12.a - az énekkar tagja, akit emellett kreatív zenei tevékenységéért is jutalmazunk
 
Kiemelkedő közösségi munkájáért a Kanizsai Dorottya Gimnázium Baráti Köre jutalmazza a diákokat:
Lippai Veronika 12.b aki a 4 év alatt számtalan cikkel járult hozzá az iskola honlapjának minőségéhez, és emellett végig fényképezte az iskolai rendezvényeket.
Rozmán Dorka 12.k DÖK, iskola rendezvények aktív szervezője, elnök
Tancsics Gergely 12.a DÖK, hangosítás, iskolai ünnepek, rendezvények
Németh Áron 12.a DÖK, hangosítás, iskolai ünnepek, rendezvények
Kántor Bence 12.a DÖK, iskola rendezvények aktív szervezője
 
Kiemelkedő sporteredményeiért a Kanizsai Dorottya Gimnázium Diáksport Egyesülete jutalmazza a legjobbakat:
Gráczer Fanni 12.k Országos Gyorsasági Gyorskorcsolya Diákolimpia 1. helyezett, Országos Rövidpályás gyorskorcsolya 2. helyezett
Pál Petra Natali 12.b Országos Torna Diákolimpia 2. helyezett
Országos „B” csoportos Kosárlabda Diákolimpia 3. helyezett csapat
Sebestyén Botond, Turai Márton 12.a
Pál Barnabás 12.b ( + Országos Asztalitenisz Diákolimpia)
Janzsó Ádám, Kiss Edvárd, Major Szabolcs, Kocsis Botond 12.k, aki a legtöbb pontot dobta a diákolimpia országos fordulójában és a torna old star csapatába is bekerült.

A Ballagáson készült fotóinkat a Galéria & Média menüpontban tekinthetik meg. laugh


 
2023. május 07. Lovassné Vass Enikő

 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek