Kanizsai Dorottya Gimnázium

Gödöllőre kirándult a 10. B

A Nemzeti Örökség Intézete 2022. szeptemberében egy új és innovatív emlékezetpedagógiai programot indított középiskolák számára, melynek célja, hogy a fiatalok élményalapú ismeretszerzésen keresztül mélyíthessék el történelmi tudásukat, valamint a magyar nemzet iránti kötődésüket.
.
A Nemzeti Örökség Intézete feladata a nemzeti emlékezet ápolása, a nemzeti és történelmi emlékhelyek népszerűsítése, műemlékileg védett temetők működtetése és ismertebbé tétele és az országosan mintegy 6000 síremléket számláló nemzeti sírkert védelme.

A program egyelőre pilot jelleggel indult és a következő emlékhelyek vesznek részt benne: az Országház és környéke (Kossuth tér), az Esztergom-Várhegy és Víziváros, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, Gödöllő, Grassalkovich-kastély, és a Komáromi erődrendszer.

Osztályunk pályázott egy gödöllői kirándulásra és sikerrel jártunk. Mivel ez nem egy „egyszerű” kirándulás volt, hanem egy pályázat, amit anyagilag a Nemzeti Örökség Intézete finanszíroz, természetesen számos feladat kapcsolódott hozzá.

Az előkészítő órákon megismerkedtünk a kastély történelmével és a Grassalkovich család szerepével, majd a további feladatok elvégzéséhez csapatokat alakítottunk ki. A helyszínen videókat készítettünk és feladatlapokat töltöttünk ki, a záró foglalkozásokon megoldottunk egy tudáspróbát, egy másik feladatlapot és kis jeleneteket is előadtunk. Természetesen az elkészült videókat is megnéztük, amelyeken remekül szórakoztunk. A programról a következő beszámoló született:2022. szeptember 27-én a 10. B osztály a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program keretében Gödöllőre kirándult.

Már az osztálykirándulásunkat megelőző tanórákon felelevenítettük a kastély építésének, történelmének különböző korszakait, az akkori korok uralkodóit.
Kedden kora reggel indultunk vonattal Budapestre, onnan szintén vonattal utaztunk tovább Gödöllőre. Rövid gyaloglás után elénk tárult a kastély hatalmas, barokk stílusú, fehér épülete.

A kastély a Grassalkovich család rezidenciája volt. Grassalkovich Antal építtette az 1730-as években Mayerhoffer András tervei alapján. Különlegességei a kettős U alak és a kettős kupola, amelyek egyedülállóak Európában. A főépületen és körben a melléképületeken sok ablak, kisebb erkélyek, az ablakok fölötti díszek teszik hangulatossá az építményt. A kastélyt kívül és belül is felújították, így a régi korokat hűen tükrözi és családi programok, kulturális fesztiválok, koncertek, rendezvények, valamint állandó és időszakos kiállítások közkedvelt helyszíne.

Először egy érdekes előadást hallgattunk meg a kastély történetéről, lakóiról és helyiségeiről.
Megtudtuk, hogy a gróf fia és unokája is folytatta az építkezést. A Grassalkovich család férfiága 1841-ben kihalt és ezt követően a kastély többször gazdát cserélt. A magyar állam 1867-ben vásárolta meg királyi pihenőrezidenciának. A II. világháborúban az épület maga nem szenvedett károsodást, de a berendezés nagy része elpusztult. Ezt követően idősek otthona és szovjet laktanya is volt itt. A kastélyhoz egy templomot is építettek, ami ma is működő római katolikus templom. A kastély hanyatlását az 1994-ben kezdődött felújítási munkák állították meg.

A kastélyt Királyi Kastélynak is hívják, mert sok uralkodó és híres ember is megfordult benne. Itt fogadta Grassalkovich gróf Mária Terézia királynőt 1751-ben. I. Ferenc József és Erzsébet királyné is többször tartózkodott Gödöllőn, de az I. Ferenc Józsefet a trónon követő IV. Károly is járt itt. A Monarchia összeomlása után 1920-tól Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája volt egy darabig.

Gyönyörűen felújított termeken, hűen helyreállított királyi lakosztályokon, hatalmas dísztermeken sétáltunk végig. Felidézhettük a Grassalkovich család korát. Az egyik folyosón a Habsburg-család tagjait ábrázoló képgalériát néztük meg. Mindenütt díszes tárgyakat, az eredetinek megfelelő, korhű berendezéseket, korhű ruhákat, használati tárgyakat, helyreállított, az eredetinek megfelelően díszített, pompás helyiségeket, lakosztályokat láttunk. Az idegenvezetőinktől számos dolgot tudhattunk meg, mint például, hogy gyakoriak a térbeli festmények, és angyalábrázolások, a ruhák öröklődtek, bálnacsontból készítették a fűzőket, és hogy azokban az időkben a nagy, abroncsos szoknyák voltak divatban. A Bálterem fala műmárvány technikával készült, hogy visszaverje a fényeket.

Ezután a korábban kialakított csoportokban dolgoztunk tovább. Az osztály egyik fele videókat gyártott, amivel bemutatta az emlékhely különböző pontjait, a másik fele pedig a kastély területén lévő eldugott szobrokat és festményeket kereste fel és egy hozzájuk kapcsolódó feladatlapot töltött ki. A szemerkélő eső miatt csak az ablakokból kitekintve tudtuk megnézni a kastélyhoz tartozó, gondozott, szépen kialakított parkot a sok terebélyes fával.

A napunk hátralévő részét Budapesten töltöttük, majd este 6-kor élményekkel, értékes látnivalókkal gazdagodva indultunk haza Szombathelyre.

Köszönjük a lehetőséget a Nemzeti Örökség Intézetének, a szervezést osztályfőnökünknek, Lovassné Vass Enikőnek, és a kíséretet Kissné Németh Eszter tanárnőnek.

 

2022. október 18. Bárdos Dávid és Bodonczi Orsolya 10. B
  

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek