Kanizsai Dorottya Gimnázium

Szalagavató - 2020

A szalagavatás szertartása hosszú múltra tekint vissza. Ez a ceremónia is Selmecbányáról származik, mint megannyi diákélettel kapcsolatos szokás. Ott még VALÉTÁLÁSnak nevezték. A kifejezés a latin nyelvből ered: „Valete!” – kiáltották a végzősök a kisebbeknek: „Éljetek boldogul!”. A diákok az utolsó tanév második félévére váltak jogosulttá a szalag viselésére, és akárcsak ma, ott is egy ünnepség keretein belül adták át a végzősöknek ezeket. A rendezvény menete is nagyon hasonló volt a napjainkban szokásoshoz. Az úgynevezett szalagszententeléssel kezdődött: az időközben elsötétült teremben a valétások felhelyezték a tenyérnyi, zöldes árnyalatú, általában selyemből készült szalagjaikat. A valétamenetet a legidősebb diák nyitotta, egy hosszú botra kötözött tölgycsokrot víve, az őt követőknek csak a kalapjuk mellett volt némi tölgylomb. Az ottani szokások szerint ezután fáklyásmenet kísérte a végzősöket a városkapuig, majd szimbolikusan fenékbe rúgták a végzősöket, ezzel is tudtukra adván, hogy már nincs itt helyük. Innen a valéták egyenesen a Vigadóba vonultak, ahol is egy grandiózus bál zárta az ünnepélyt.

Mivel iskolánk „még csak” 102 éves, ilyen hosszú hagyományra nem tekinthet vissza, de 1978-ban már biztosan a Sportházban rendezték meg ezt az eseményt, mert annak én is részese voltam. Akkoriban még nem adtak műsort a végzősök, de ugyanúgy az osztályfőnök tűzte fel a szalagot, majd báloztunk szüleinkkel együtt.

Tanárként 1994-ben volt az első szalagavatóm. Akkor már volt műsor, ami az elmúlt 26 évben egyre jobb és jobb lett. Végzőseink nagy gonddal készülnek, gondolataikat teljesen kitölti ez a jelentős esemény, mi tanárok meg bosszankodunk, hogy miért nem tanulnak inkább. Aztán eljön a nagy nap és megint megállapítjuk, milyen ügyesek és szépek a diákjaink. Már akkor is büszkék vagyunk, amikor rájuk nézünk, hisz olyan szépen mutatnak ünneplő ruhájukban. A műsorral pedig értéket teremtenek, példát adnak az utódoknak.

Aki látta az idei szalagavatót, boldog lehet, mert maradandó élménnyel térhetett haza.

Köszönjük végzős diákjainknak, hogy ilyen komolyan vették ezt a feladatot és gratulálunk a sikeres teljesítéshez!

A Szalagavatón készült fotóikat a Galéria & Média mnüpont alatt találják.

Az interneten pedig a következő linkeken olvashatnak tudósítást és további képeket az eseményről: 
Szalagavató 2020: feltűzték a szalagot a KDG végzőseinek,  Szalagot kaptak a Kanizsais végzősök,

 

2020. február 04. Lovassné Vass Enikő

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek