Kanizsai Dorottya Gimnázium

TERMOSZ Kecskeméten

Október 3-án sikeresen lezajlott a második természettudományos oktatási szakkiállítás (TERMOSZ) a kecskeméti Piarista Gimnáziumban. A rendezvény a gimnázium Öveges Józsefről elnevezett laboratóriuma és a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Termosz Laboratóriuma együttműködésével jött létre.

A rendezvényen a tanárok és a diákok különféle kategóriákban mutathatták be a természettudományos ismeretek elsajátításában használt módszereiket:
    – 5-10 perces rövidfilmek, rövid előadások,
    – fényképkiállítás,
    – poszterkiállítás,
    – kísérleti bemutatók.
 
A programok három különböző szekcióban zajlottak: fizika, kémia és biológia. Több mint negyven természettudományi tárgyú előadás hangzott el. A résztvevőknek lehetőségük nyílt az Öveges Diáklabor projektkísérleteit is kipróbálni, és megtekinteni a folyosón rendezett fényképkiállítást, amelynek egyik fele a résztvevők természetfotóit, másik fele az Öveges-laborokban zajló munkát mutatta be.

A Kanizsai Dorottya Gimnáziumot három tanárnő (Horváthné Szőke Gyöngyi, Kovacsics Bernadett és Sinkó Andrea), valamint három végzős diákunk (Sándor Lilla, Miklós Tímea és Huszár Balázs) képviselte.

Sinkó Andrea tanárnő előadásának címe: Cirkusz a laborban volt. Ez részben képletesen értendő, részben szó szerint! A prezentáció első diáin bemutatta, hogy milyen délutáni laborfoglalkozásokat tartanak a kanizsais diákoknak és időnként kollégáknak is. 

Ilyen foglalkozás volt a labor megnyitása után például a karácsonyi előadások sorozat részeként  A gyertya természetrajza - Faraday nyomán; majd "Bolondos fizika" címmel március elején meghökkentő kísérletekkel,  valamint a közelmúltban megtartott fizika és a  cirkusz  kapcsolatával foglalkozó program.

Néhány képen megmutatta, hogy hogyan dolgoznak össze humán szakos kollégákkal is. A fizika szekció  előadásait egyébként  abban a teremben tartották, ahol Öveges József, a későbbi „hírös” Öveges professzor érettségizett!

A programmal párhuzamosan megrendezték a hazai Öveges-laborok találkozóját is. Az elmúlt néhány évben uniós forrásból hatvanhat diáklabor jött létre különböző iskolákban. A résztvevők lépéseket tettek annak érdekében, hogy a laborok szövetséget hozzanak létre, ami segíti munkájukat, különösen a szakmai együttműködés, fejlesztés területén.

A KDG természettudományi laborja csatlakozott a szövetséghez.

Diákok, tanárok nagyszerű élményekkel tértek haza!
 

Sinkó Andrea

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek