Kanizsai Dorottya Gimnázium

Tea & Tudomány – Vendégünk volt Kiss Péter

A 2019/20-as tanév első Tea és Tudomány programján egy olyan fiatal, lelkes egyetemistát láttunk vendégül, aki tudományos munkájával, érdekes történeteivel több diákunkat megihletett. Így látták a 9. C tanulói az októberi előadást:

Tea és Tudomány Kiss Péterrel: Az Ararát-hegy lábánál.

Nagy várakozással tekintettünk az előttünk álló beszélgetésre.
Merklin Ferenc Igazgató Úr köszöntötte az előadásra látogatókat és vendégünket, Kiss Pétert. Péterről megtudhattuk, hogy Szombathelyen született 1998-ban. Óvodás, és általános iskolai évei után a Kanizsai Dorottya Gimnáziumot választotta. Az itt töltött éveire is szívesen emlékszik vissza. A jó hangulatú osztálykirándulásokra, és az izgalmas történelem versenyekre. A legemlékezetesebb a Kárpát medencei 6. helyezés.

2017-ben sikeres érettségi után felvételt nyert a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történelem-német szakjára, ahol jelenleg is tanul. Sikeres vizsgái meghozták gyümölcsét. Részt vett egy tanulmányi úton, Örményországban. Már az út során eldöntötte, hogy az örmény mise fejlődésével, és az örmény egyház történelmével szeretne behatóbban foglalkozni. Ez által a 2018-2019-es tanév második félévét Jerevánban töltötte, a Hacsator Adorján Pedagógiai Egyetemen. Szakmai gyakorlatot a Luther Márton Egyetemen Halle au der Saalem-ben, valamint Matenadaranban (Meszrop Mastoc Régi Kéziratok Intézménye) töltötte. Előadásában nagy hangsúlyt fektetett az Ararát-hegy vallási jelentőségére.

Kitért az örmény nyelv két fajtájára. Megismertette velünk a keleti és nyugati nyelvet , mert ez a két nyelv különböző. Betekintést nyerhettünk örmény nyelven írt könyvekbe.

Az egyik, talán a legérdekesebb, 1884-ben íródott. Különlegessége, hogy két nyelven írták. A könyv jobb oldalán latin betűkkel fonetikusan írva, bal oldalán pedig örmény nyelven, melyben különböző örmény énekeket jegyeztek le. Saját élményeiről is mesélt, amelyben kitért egy idős hölgy reakciójára. A hölgy emlékezett a magyar-örmény ellentétre. Mikor Péter megszólalt örményül, a hölgy szíve meglágyult, és onnantól barátságosan folytatódott a beszélgetés a magyar fiatalemberrel.

Nekem nagyon tetszett ez a beszélgetés. Köszönjük Péter, hogy ellátogattál hozzánk! További sok sikert kívánunk!
 

2019.október 16. Varga Luca Anna 9.C
 

A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium egykor diákja, Kiss Péter tartott előadást az Örmény egyháztörténelemről. Mivel ő a bátyám, ezért több előadásán voltam, viszont egyik sem fogott meg annyira, mint a mostani.

Az előadás címe: Az Ararát lábánál. Nagyon érdekes volt számomra az előadás, sok érdekes információval gyarapodtam. Például: az örmény nyelvek sajátosságait is megismerhettük. Az Örmény népirtásról is most hallottam először, ami nagyon megrázó volt. Láthattuk képen a Genocidium (népirtás) emlékművét. Volt szó híres örmény művészekről: Hacsatur Abovjan-ról, aki költő, Komitasz-ról, aki örmény zeneszerző és Tumajan-ról is volt szó, aki szintén költő. Az Örmények kiemelkedők a sakk világában és híresek a konyakgyártásban.

Nagyon örülök annak, hogy részt tudtam venni az előadáson.
 
2019.október 16. Kiss Petra 9.C
 

Most jártam előszőr a Tea és Tudomány estén, ahol Kiss Péter, egykori kanizsais diák tartott előadást az örmény egyháztörténelemről. Számomra nagyon érdekes volt a bemutató és sok mindent megtudtam az örmény irodalom kincsestáráról, legfőbb templomairól, az egyházról, a keleti és nyugati örmény nyelv hasonlóságairól és eltéréseiről, pl.: nyelvtan, helyesírás, nyelvjárás. Azt is hallottam, hogy az örmény ábécé megalkotója Meszrop Mastoc volt.

Az előadás során megismerkedhettünk Khachatur Aboviannal, akit Petőfi Sándorhoz, Komitaszt pedig Bartók Béla zeneszerzőhöz hasonlított. Nekem nagy megdöbbenést okozott, hogy a nőket és gyerekeket mennyire semmibe vették és lenézték. Az is kiderült, hogy a sakk tőlük ered és kötelező óraként szerepel az iskolában.

Nagyon jól éreztem magam, és sok információt szereztem.
 
2019.október 16. Szabadkai Zsófia 9.C
 


2019. 10. 15-én a Tea és Tudomány vendége Kiss Péter, iskolánk egykori diákja volt.
Péter Szombathelyen született 1998-ban. Középiskolás éveit iskolánkban kezdte meg, és 2017-ben sikeres érettségi vizsga után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történelem-német szakjára nyert felvételt, ahol jelenleg is tanul.

Nagyon szerette a történelmet, több történelmi témájú versenyen is részt vett, továbbá az egyháztörténet is érdekelte. Tanulmányi során lehetősége nyílt egy Örményországi tanulmányi kirándulásra. Péter itt szeretett bele az örmény kultúrába és eldöntötte, hogy az örmény egyház történetével szeretne foglalkozni.

2018-ban és 2019-ben a tanév egy részét Jerevánban töltötte és a Hacsator Adorján Pedagógiai Egyetemen tanult. A Luther Márton Egyetemen, illetve Meszrop Mastoc Régi Kéziratok Intézményében szerzett szakmai gyakorlatot.

Előadásában az Ararát lábánál lévő Örményországról tartott egy rendkívüli előadást. Ismertette velünk az örmény vallást, a kultúrát, illetve a keleti és a nyugati rész közötti eltérő nyelvet, mely írásban és kiejtésben is különbözik egymástól. Vendégünk egy könyvet mutatott be, mely 1884-ben és két féle nyelvezetben íródott meg. Az ország megismertetése után Péter saját személyes tapasztalatairól beszélt, melyet a hallgatóság szívesen hallgatott.

Az előadás közben nagyon jól éreztem magam, köszönjük Kiss Péternek ezt a felejthetetlen délutánt. Sok sikert kívánunk örményországi tanulmányaidhoz!
 
2019.október 16. Illés Hanna 9.C

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek