Kanizsai Dorottya Gimnázium

Tea és Tudomány - vendégünk volt Dr. Sóti László

A Tea és Tudomány előadássorozat délutánjain már sokféle tudományággal találkozhattunk, a mostani előadás az orvostudomány iránt érdeklődőknek kedvezett.
 
Vendégünk volt Dr. Sóti László, allergológus – klinikai immunológus főorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász. Középiskolás éveit a KDG-ben töltötte. Már 9. osztályos tanulóként eldöntötte, hogy orvosi pályára szeretne lépni, noha ekkor még nem volt teljesen tisztában a hivatás sokrétűségével. Abban azonban biztos volt, hogy az orvosok segítenek az embereken és ő is segíteni akar.

Pályafutása kezdetén még nem gyermekekkel foglalkozott, de hamarosan rájött, hogy a gyerekek közelebb állnak lelkületéhez.

Orvosi munkáját a Markusovszky Kórház gyermekosztályán kezdte. Majd Budapesten és Bostonban (Harvard – kutatási labor) tanult és ezeken a helyeken dolgozott.

1999-ben alapította a feleségével az Allergia Centrumot, ahol a közismert gyermek és felnőtt tüdőgyógyászati, allergológiai, immunológiai és gyermekgyógyászati betegségeken kívül kiemelten foglalkoznak mind a 4 típusú allergia kivizsgálásával és gyógyításával.

2004 óta egy nemzetközi allergológiával foglalkozó csapattal dolgozik együtt és a világ különböző pontjain publikál: pl. Dallas, Barcelona, Philadelphia, Seattle, Varsó, Miami, Bécs, Genf, stb.  Jelenleg Bécs Város Önkormányzati Kórházában dolgozik, egy tüdőgyógyászati és allergológiai profilú szakambulanciát vezet.

A rövid bemutatkozás után részletes előadást hallhattunk az allergiás megbetegedésekről. Először az allergia fogalmáról kaptunk pontos képet. Majd egy történeti áttekintés keretében megismerhettük például, hogy: - a betegség első feljegyzéseit Menes fáraó korában a hieroglifák örökítették meg
- Claudius római császár fia lószőr allergiája miatt nem nyerte el a trónt
- 1819-től kapunk pontosabb képet a szénanátháról, John Bostocknak köszönhetően, aki saját tapasztalatait jegyezte fel.

Az allergiások száma a világon közel 30%-ra tehető. Kialakulása szorosan összefügg az életvitel fejlettségével, a földrajzi területekkel. Ezt bizonyítja, hogy az NSZK (nyugati életmód), NDK (elnyomás, kevésbé fejlettebb), egyesítése előtt a modernebb területeken jóval nagyobb volt az allergiások aránya. Az egyesítés után ez az arány 5 év alatt kiegyenlítődött.

A Hygiene-elmélet szerint a mai világ túl tiszta. Egy kísérlet kimutatta, hogy a tápszeren nevelkedett csecsemő hamarabb lesz vírusos, mint egy tanyasi gyermek, akit tehéntejjel itatnak. Sok gyermeket óva intenek a szülei, hogy ne vegyék koszos kezüket a szájukba, azonban a Doktor úr szerint, egy bizonyos mértékig a kosz is fontos tényező. Azok a csecsemők, akiknek szülei próbálnak minél tisztább környezetet biztosítani számukra, hamarabb lesznek vírusosak.

Zárásként hallhattunk a betegség különböző fajtáiról, valamint ezek megelőzéséről. Dr. Sóti László nagy lelkesedéssel mesélt minderről, olyannyira, hogy a szokásos fél órás előadás helyett háromnegyed órás prezentációt tartott.

A megszokottól eltérően most nem kell több hetet várnunk a következő T&T-re.
Jövő héten (október 25-én) az 1956-os forradalomról tart előadást Mentes Vilmos, a KDG Baráti Kör elnöke.
 
 
2016.12.21. Takács Lídia 12. C
Fotó: Lovassné Vass Enikő

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek