Kanizsai Dorottya Gimnázium

Tea és Tudomány - vendégünk volt Szommer Ildikó

Második évadát kezdte a Kanizsai Dorottya Gimnázium „Ötórai Tea” programja. A hagyományokat folytatva a századik tanévben is egykori, azóta híressé vált diákjait, illetve a gimnáziumhoz kötődő neves embereket látja vendégül az intézmény egy kis délutáni csevejre.

A mai vendég Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője, A Savaria Karnevál újraélesztője, a KDG egykori diákja volt.

Örömmel konstatálhattuk, hogy újra megtelt a „nézőtér”, részint a törzsvendégekkel, részint új, várakozással teli érdeklődőkkel. Egykori tanárok, jelenlegi diákok, ismerősök, barátok gyűltek össze, hogy meghallgassák a Savaria Karnevál „újkori” történetét.

Mint minden eddigi vendég, Ildikó is kiemelte, mennyire szeretett a Kanizsaiba járni. A fő érték a nagyszerű osztályközösség volt, amiből tíz-tizenketten ma is rendszeresen összejárnak, ismerik egymás örömét – bánatát. A gimnáziumi éveket szigorú tanárok és fantasztikus közösségi élmények jellemezték. Persze negatív emlékek is vannak, de ezt mindenki ismeri, aki járt valaha iskolába. Különösen szívesen emlékezett vissza Sándor Endre tanár úr élményszerű matematika óráira, aki mellett az egyébként kevésbé szimpatikus fizikát is megszerette volna. Minden vágya volt, hogy maga is tanár legyen.

A legjobb úton indult el, hisz a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerezte meg első diplomáját. Érdekes módon azonban sosem sikerült tanítania, népművelő végzettségével helyezkedett el. Rögtön mély vízbe került, mindent kellett csinálnia és mindenféle korosztállyal. Aztán jött az új szerelem és hosszú éveket töltött különböző múzeumokban, muzeológussá vált. Hagyományokat honosított meg a Falumúzeumban, majd a Savaria Karnevál következett. (Érdekes információ volt, hogy az egykori, hatvanas évekbeli karneválok atyja Mentes Vilmos, a gimnázium korábbi igazgató helyettese volt.)

Ildikó mesélt a kihívásról, a nehézségekről, az első évek népszínházáról, a rengeteg feladatról, a logisztika nehézségeiről és arról az örömről, amit éreztek egy-egy sikeres program, teltházas felvonulás után. Az ő nevéhez kötődik a Történelmi Témapark létrehozása is. Talán nem is gondolnánk, de a karnevál nem csak azt a négy napot jelenti, amikor önfeledten szórakozhatunk. A hosszas előkészületek és a messzire nyúló gazdasági hatások egész évben jelen vannak. Jó másfél évtizednyi munka után országos szinten is elismerték Ildikó és csapata munkáját, amikor 2014-ben megkapta „Az év fesztiválszervezője” díjat.

Mostanában új szerepkörben láthatjuk, ő a Szent Márton évi programok főszervezője. Mint eddig is mindent, ezt is töretlen lelkesedéssel csinálja. Reméli, hogy Szent Márton kultusza a jubileumi év után is jelen lesz a városban és tovább emeli a város ismertségét és rangját a nagyvilágban. Ehhez a munkához és további életéhez is sok sikert kívánunk.
 

2016.09.27. Lovassné Vass Enikő
   

 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek