Kanizsai Dorottya Gimnázium

Tea és Tudomány - vendégünk volt dr. Gyurácz Ferenc irodalomtörténész

Ma délután került sorra a Tea és Tudomány című sorozat második előadására a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban.
A nagyszerű kezdeményezés célja, hogy iskolánkba hozza azokat a hírességeket, ismert közéleti szereplőket, akik valamilyen módon kötődnek a gimnáziumhoz.
Ma dr. Gyurácz Ferenc, irodalomtörténész, szerkesztő és könyvkiadó volt a vendégünk, aki 2015-ben a tudomány és az oktatás kategóriában Príma-díjas lett. A Kanizsaihoz gyermekei révén kapcsolódik, akik nálunk koptatják az iskolapadot.

Előadásának címe így szólt: „Egy nyugat-dunántúli szellemi műhely”, amelynek színtere két, egymással szimbiózisban élő intézmény, a Vasi Szemle és a Magyar Nyugat Könyvkiadó.

A házigazda ezúttal is Merklin Ferenc tanár úr volt, aki először bemutatta az előadót, majd néhány kérdést tett fel arra vonatkozóan, milyen főbb állomásai voltak Gyurácz Ferenc életének. Egy rövid prezentáció segítségével vendégünk bepillantást engedett életébe.

Megmutatta gyökereit, a számára meghatározó helyeket és embereket. Szavait áthatotta a humor, mégis komoly gondolatokat, igazságokat fogalmazott meg. Magával ragadta a hallgatóság figyelmét, akik teát kortyolgatva belefeledkeztek a hangulatba, kizárva a szürke hétköznapokat.

A következő részben a szerkesztő úr irodalmi és könyvkiadói munkásságáról beszélt. Elmondta, övék a legnagyobb falusi könyvkiadó Közép-Európában. Céljuk, hogy elfeledett szerzők, elfeledett műveit jelentessék meg. Szebbnél szebb kiadványokat mutatott, amelyeknek a beltartalma is felkeltette a közönség érdeklődését, így az előadás után néhányan haza is vihették új szerzeményüket, hogy a hideg téli estéken elővéve, visszaemlékezhessenek erre a vidám órára.

Jó volt hallgatni, kiszakadni egy kicsit a mókuskerékből. Lassan elmondhatjuk, törzsközönsége van a sorozatnak, akik már most várják a következő, két hét múlva sorra kerülő előadást. Hogy ki lesz a vendég?
Az egyelőre maradjon titok! Figyeljék honlapunkat, hamarosan kiderül!

Lovassné Vass Enikő  
 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek