Kanizsai Dorottya Gimnázium

Tea és Tudomány - vendégünk volt dr. Péntek Kálmán

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Tea és Tudomány est iskolánkban. Vendégünk, Péntek Kálmán, kanizsais öregdiák volt, a Nyugat-magyarországi Egyetem kiváló matematika és fizika doktora, a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület elnöke. Módos Tibor igazgató úr köszöntötte, tekintettel a negyvenhat éves barátságukra. Péntek Kálmán tanár úr, iskolánk igazgatója és az űrkorszak, mindhárman egyidősek, és az űrkorszak nélkül bár, de együtt voltak katonák is.

Tea és Tudomány - vendégünk volt dr. Péntek KálmánHa matematikáról vagy fizikáról esik szó, a legtöbb ember gondolkodás nélkül elkezd rohanni az ellenkező irányba. Jól tettük, hogy mi ezúttal azon az ösvényen maradtunk, amit már Platón is taposott, és a csillagászat irányába vezet.

Az előadás előtti beszélgetésből kiderült, hogy egy csillagász is lehet éppoly esendő, mint mi. Elmesélte, hogy kisgyermekként mit érzett, mikor édesapja a Neptunuszról mesélt neki, bevallotta, hogy nehezen kattogott a jobb agyféltekéje, de mégis becsülettel tanulta a nyelveket, és hogy miként lett belőle majdnem asztalos.

Természetesen, az élet törvényszerűségeként, mindenki megtalálja a helyét, így vele sem történt másként.

Szegeden a József Attila Tudományegyetemen végzett matematika-fizika szakon, majd tanári állást kapott az akkor még Szombathelyi Tanárképző Főiskolán.  Munkájának eredményeképpen épült meg egyetemünkön a csillagvizsgáló, majd 2012-ben a planetárium.

Csillogó szemmel kezdte előadását a geocentrikus világképpel, és jutott el a modernkori csillagászatig. Beszélt a világtörténelem kiemelkedő matematikusainak világrengető módszereiről, az új égitestek burleszk filmbe illő felfedezéseiről és a külső naprendszer bolygóinak szépségéről.

Különleges volt, mind a téma, mind pedig a vendégünk. Amikor kijöttünk a teremből, mindannyian felnéztünk az égboltra és mosolyogtunk, mert már tudjuk, hogy mekkora örömet tud szerezni az a milliónyi fénypont sok-sok embernek a világon.

„A csillagászat egy csodálatos élmény, amiből nem lehet kiszeretni.” A tanár úr utolsó mondata tele volt boldogsággal, melynek határa a csillagos ég.
 

Bacsák Viktória és Horváth Krisztián 12.A
 
Tea és Tudomány - vendégünk volt dr. Péntek Kálmán
Tea és Tudomány - vendégünk volt dr. Péntek Kálmán Tea és Tudomány - vendégünk volt dr. Péntek Kálmán
Tea és Tudomány - vendégünk volt dr. Péntek Kálmán Tea és Tudomány - vendégünk volt dr. Péntek Kálmán
Szíves figyelmükbe ajánljuk a VIDEOTORIUM - Tudomány Egyenes Adásban internetes oldalt, ahol Dr. Péntek Kálmán tanár úr korábbi előadásainak videóit tekinthetik meg ! smiley

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek