Kanizsai Dorottya Gimnázium

Határsáv - 1956 emlékezete - Újabb szép Kanizsais siker!

Április 6-án helytörténeti vetélkedőt szervezett az Agora Kulturális Központ. A verseny témája alapvetően az volt, hogy a Budapesten lezajló forradalom és szabadságharc voltaképp hogyan is hatott a Nyugat-Dunántúlra, Vas megyére, Szombathelyre és a lakóhelyünkre.

A versenyre ötfős középiskolás csapatok nevezhettek.  A Kanizsai Dorottya Gimnáziumot Imre Anna, Hegedüs Filoména, Pethő Julianna, Szabó Barnabás és Tóth Zsófia (felkészítő tanár: Fullár Balázs) alkotta „Szabad Európa” nevű csapat képviselte a vetélkedőn.

A versenyre való felkészülés során teljesen belemerültünk a kor szakirodalmába. Megdöbbentő, érdekes, és a mai fejjel fel nem fogható események tárultak fel előttünk. Például: tudták, hogy 1956. október 24-én a ledöntött Sztálin szobor egyik kézfeje a hajnali vonattal Szombathelyre érkezett?

Bár a mi korosztályunk számára 1956 és az utána következő időszak megfoghatatlannak tűnik, de szüleink és nagyszüleink még erre az időszakra tisztán emlékeznek. Különös érzés volt, hogy a felkészülés alatt velük beszélgetve mennyi mindent megtudhattunk a korról.

Egy prezentációt is kellett készítenünk, melyre két témaválasztási lehetőséget ajánlottak fel: Az 1956-os események egy-két napjának, szakaszának bemutatása vagy a Nyugat-dunántúli események egy szeletének bemutatása. Mi végül a Nyugat-Dunántúlon zajló események bemutatása mellett döntöttünk, mivel ez számunkra sokkal megközelíthetőbbnek és izgalmasabb feladatnak tűnt. Az előadás időlimitjét is figyelembe véve végül a megtorlást választottuk az előadás témájának.  A papám szavai, miszerint „Csak egy megfélemlített és megtört népen lehet könnyen uralkodni” teljes mértékben bizonyosságot nyertek a megtörtént események fényében…

A versenyre az Agora Művelődési és Sportházban került sor. Nagyon élveztük a színvonalas versenyt, az 1956-os események részletes megismerését és nagyon örülünk az első hely megszerzésének.

 

2017.04.10. Hegedüs Filoména és Tóth Zsófia, 11.C

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek