Kanizsai Dorottya Gimnázium

Szent Orsolya Gimnázium regionális történelmi versenye - Hunyadiak históriája

A Soproni Szent Orsolya Gimnázium történelem munkaközössége már 11 éve rendezi meg regionális történelem versenyét, idén „Hunyadiak históriája” címmel. Iskolánk idén is indított csapatot annak tükrében, hogy elmúlt három évben mindig első helyen zárt a KDG csapata. A versenyre Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megye középiskolái és gimnáziumai 31 csapatot neveztek.

Az idei csapat három 10. b-s fiúból állt (Gyallai Martin, Kovács Kornél, Wilhelm Kristóf). Az első forduló feladatait kis késéssel kaptuk meg január közepén. A 14 oldalas feladatlapok kitöltésében Fullár Tanár Úr és az internet mellett Kiss Péter, volt KDG-s diák volt segítségünkre, aki az elmúlt évek győztes csapatainak oszlopos tagja volt. Miután megtudtuk, hogy sikeresen töltöttük ki az első forduló feladatait, bejutottunk a döntőbe, és mehetünk Sopronba, egyből nekiveselkedtünk az előzetes feladatnak.  

Nem kis munka volt ez: az 1467-es béketárgyalásokról kellett készítenünk egy 5-7 perces kisfilmet. Ebben óriási segítséget nyújtott Balázs Lőrinc, akinek ezúton is köszönjük a segítségét. Több órás vágás után büszkén néztük meg az alkotást, melybe egy kis humort is belevittünk. (Kár, hogy a zsűrinek ez nem nyerte el annyira a tetszését.) A kisfilm után az elméletet helyeztük előtérbe, több könyvön rágtuk át magunkat, és több napon keresztül a könyvtár adott otthont a közös felkészülésre, gyakorlásra, március 23-án, a döntő napján is itt beszéltünk át utoljára mindent. Majd autóba ültünk, s robogtunk a megmérettetésre.

Mikor megérkeztünk a helyszínre, egyből úrrá lett rajtunk az izgalom. Úgy érezzük, hogy jól teljesítettünk a döntőben, megtettünk minden tőlünk telhetőt. Érdekes, izgalmas feladatok voltak: többek között e-mailt kellett írnunk Szilágyi Erzsébetnek a várnai csatáról, hirdetésben kellett keresnünk a Fekete Sereg parancsnokát, vitáznunk kellett Mátyás házasságairól, és arról is számot kellett adnunk, hogy mennyire ismerjük a kor befolyásos asszonyait. Kedvenc feladatom nekem a ballada írás volt, Janus Pannonius utolsó napjairól kellett lélektani balladát írnunk.

A dobogóról éppen lemaradva negyedikek lettünk. Viszont, ha úgy nézzük, hogy 31 csapat indult. A csapatok nagy része magasabb évfolyamos diák volt, ezért különösen szép az általunk elért eredmény. Tanultunk belőle, tudjuk, hogy mikre kell felkészülnünk legközelebb. Merthogy jövőre is támad a Szent Korona Lovagrend!

Gratulálunk a többi iskola csapatának is!

 

2018. április 15. Kovács Kornél 10. b
Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek