Kanizsai Dorottya Gimnázium

Verseny a zászlókért

Tavaly október végén neveztünk a "153+1 CTF" nevű kiberversenyre, amelyet a lengyel kormány évente meghirdet a V4 tagországok középiskolás tanulói számára. Ezen CTF - capture the flag - típusú versenyeknek a célja az, hogy a - 2 fős - csapatok minimális információ ismeretében egy weboldalról, webszerverről, egy védett fájlból, egy képből vagy egy hangfájlból bármilyen úton-módon megszerezzék az elrejtett jelszót.

A verseny első fordulójában a jelenleg is érvényben lévő internetes, illetve etikus hackelési jogszabályokkal kapcsolatban voltak kérdések, amelyeket kvíz formájában kellett megválaszolni.

A második fordulóba továbbjutó csapatoknak már valós etikus hackerként kellett „zászlókat elfoglalni”, azaz jelszavak után kellett vadászni. Például zenefájlokat kellett spektrumanalizátorral megvizsgálni vagy HEX-kódra lebontani, és azt átkutatni, webszervereken kutakodni, fotókat manipulálni, jelszóval védett ZIP vagy RAR fájlokat un. „bruteforce-olni”, kriptográfiai feladatokat megoldani, bináris, hexadecimális vagy egyéb speciális titkosítású üzenetet kellett dekódolni, Morse; - illetve Baudot-kódokat kellett megfejteni.

A harmadik forduló volt a döntő, ahova az eredetileg 210 csapatos mezőnyből a legjobb 30 csapat jutott tovább. A döntőt Varsóban tartották volna, de a koronavírus járvány miatt sajnos azt is interneten keresztül bonyolították le (így ez alkalommal Varsót nem tudtuk megismerni…).

Mint általában a hackerversenyeket, ezt is éjjel tartották. A döntő este 7 órától tartott másnap hajnali fél 1-ig. Itt már valóban csak a legjobbak maradtak a mezőnyben, a feladatok nehézségi foka jelentősen meghaladta az előző két forduló feladatait.

A 210 csapatos mezőnyből – legjobb magyar csapatként - a 19. helyen végeztünk. Ez volt az első komoly versenyünk ebben a tárgykörben, melynek során sokat tanultunk, s azért dolgozunk, hogy a következő verseny döntőjében jobb helyezést érjünk el, remélhetőleg már a helyszínen, Varsóban.

 

2021. február 23.
Németh Áron és Tancsics Gergely
Felkészítő tanár: Péter Lajos 10. A. osztály

 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek