Kanizsai Dorottya Gimnázium

Élménybeszámoló versenyekről - Tasnádi Róbert

Tasnádi Róbert, 9.b osztályos tanuló vagyok. Számos megyei első és országos helyezés, valamint a Magyar Nyelvtudományi Társaság által adományozott Simonyi Zsigmond-érem megnyerése után úgy éreztem, hogy – most már gimnazistaként  is – ismét meg kell mérettetnem magam. Az őszi és téli időszakban megtartott selejtezők eredményei újra erőt adtak ahhoz, hogy tudásomról számot adjak.

A tavasz, mint már sok éve mindig, számomra a versenyzésről szól. Ez az az időszak, amikor a befektetett munka eredménnyé változik. Idén is több versenyen vettem részt. Az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny megyei fordulóján a gimnáziumi kategóriában 4., a Mozaik Országos Tanulmányi Verseny anyanyelv kategóriájában országos 7., kémia kategóriájában országos 8. helyezést értem el.

A Lotz János szövegértési és helyesírási verseny megyei fordulóján (a legjobb országos eredménnyel) 1. helyezett lettem. Így továbbjutottam az országos döntőbe, amire az elmúlt héten, Bonyhádon került sor. A hosszú odaúton már izgatottan vártam az írásbeli feladatsort: milyen kérdések, feladványok várnak ránk, versenyzőkre. Az ország minden tájáról érkeztek diákok. A hely már ismerős volt, hiszen harmadik éve, hogy eljutottam a Szellemi Zsendülés döntőjébe. Célom az volt, hogy mint az előző években is, jó helyezést érjek el. Mindent megtettem ennek érdekében, a feladatsor azonban nagyon nehéz volt. Másnap az eredményhirdetésen már nagyon izgultam, vajon milyen eredményt sikerült elérnem. Az első tíz helyezett részesült oklevélben és könyvjutalomban, s mikor sorolták a helyezéseket, egyre izgatottabb lettem. 10, 9, 8..., s mikor már a dobogós helyezések kerültek sorra, s az én nevem még mindig nem hangzott el, nem tudtam, hogy örüljek-e, vagy sem. S amikor az Igazgató Úr bejelentette, hogy az idei év 9. évfolyamán az országos 1. helyezést én értem el, azonnal nem is fogtam fel. Boldogan vettem át az oklevelet és a könyvjutalmat. A gratulációk után első gondolatom az volt, hogy ismét sikerült szüleimnek, tanáraimnak bizonyítanom, s ezáltal öregbítenem iskolám hírnevét.

S még alig hevertem ki a versenyzés és az utazás fáradalmait, tudtam, hogy még nem lazíthatok, hiszen vár még rám a német nyelvi verseny megyei döntője, ahová az írásbeli forduló után bejutottam. Erre e hét csütörtökén került sor. Nagy lelkesedéssel készültem a szóbeli megmérettetésre. A felkészülésben osztályfőnököm és egyben némettanárom, Kissné Németh Eszter tanárnő is sokat segített. A versenyzést nagyon élveztem, számomra nagy élmény volt, így felszabadultan tudtam beszélgetni a zsűritagokkal. Örömömet csak tetézte, hogy ezt a versenyt is sikerült megnyernem, első helyezést értem el.

A nyelvek szeretete és azok helyes használatára való törekvés ismét meghozta gyümölcsét. A versenyzés számomra egy erőpróba, amit ki kell állni, s ha sikerül, még jobban ösztönöz arra, hogy újabb erőket megmozgatva további megmérettetéseken is helyt álljak.


 

Szombathely, 2019. március 30. Tasnádi Róbert


 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek