Kanizsai Dorottya Gimnázium

Öveges Laborok Országos Fizika Csapatversenye

A Kanizsai Dorottya Gimnázium laborjában 2014 október 9-én országos fizika csapatversenyt szerveztünk középiskolások részére.

A versenyre szombathelyi iskolákon kívül Fonyódról, Győrből, Kőszegről, Sárvárról neveztek. A vendégeket az ún. Csodák Folyosója Kiállítással fogadták a gimnázium tanulói.


A csapatok előzetes feladata az volt, hogy készítsenek egy olyan kísérleti eszközt, amelyet a verseny reggelén kiállíthatunk, valamint egy olyan leírást, tablót, amely bemutatja az érdeklődők számára az eszköz használatát.
 
A verseny első részében egy tesztet kaptak, amelyben fizikai jelenségek magyarázatát illetve számolást is igénylő feladatok megoldását kértük.

Öveges professzor meglepően egyszerű, otthon is elkészíthető eszközökkel magyarázta el a fizika rejtelmeit. Mi 23 kísérletet választottunk ki ezek közül, amelyből egy-egy feladatot csapatonként egy diáknak kellett bemutatni és értelmezni 5 percben.

A professzor úr egyes kísérletei fizikai mérésekre is lehetőségeket adnak, így ebéd után a csapatoknak mérési feladatot kellett elvégezni és a kapott eredményeket elemezni, értelmezni. 

A laborban egy időben egyszerre 5 csapat  dolgozott, a másik 5 csapat a könyvtárban Öveges professzor életrajzát feldolgozó vetélkedőn vett részt, s fél óra elteltével cserélt a két társaság.

A verseny befejező részében átlátogattunk a közeli Iseumba
A kiállításon a csapatok egy „tárlatvezető – prospektust” kaptak, igazából  egy újabb feladatgyűjteményt, melynek megoldása szintén a verseny részét képezte.
 
Amíg a feladatlapokat a labor tanárai javították, a diákok a folyosón az Öveges – totót töltötték ki.

Az országos verseny első  díját a fonyódi iskola nyerte, a másodikat  a győri csapat vitte el, harmadik pedig a szombathelyi NLG 9. osztályos csapata lett.

A legkreatívabb kiállítási tárgyat a sárváriak hozták (Kerékakrobata), legérdekesebben a kőszegiek mutatták be a kísérletüket (Miért rövidebb a tél, mint  a nyár?), a totót pedig a sárváriak töltötték ki hibátlanul.

A Csapatok
 
Az iskola székhelye
 
  Jurisich Miklós  Gimnázium    Kőszeg
  Révai Miklós Gimnázium    Győr
  Mátyás Király Gimnázium    Fonyód
  Nagy Lajos Gimnázium    Szombathely
  Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi,
  Vendéglátói Szakképző Iskola
   Sárvár
  Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium
  Savaria Szakképző Iskolája
   Szombathely
  Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium
  Puskás Tivadar Szakképző Iskolája
   Szombathely
A kanizsais diákok, mint a rendező intézmény tanulói természetesen nem indulhattak a versenyen. Ők az előkészületekben és a lebonyolításban segédkeztek. A versenyhez tartozó kiállítás a gimnázium diákjai számára még pár napig megtekinthető volt.

A versenyen készült fotóinkat a képekre kattintva illetve a Galériák és Média menüpont alatt tekinthetik meg.

 

2014.10.25. Sinkó Andrea


Kérjük tekintsék meg a verseny fotóiból összeállított videónkat ! 


 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek