Kanizsai Dorottya Gimnázium

Hasznos információk az egyetemválasztáshoz

Nagyon fontos, hogy tanulóinkat a megfelelő irányba terelgessük, ezért igyekszünk minél több olyan impulzust adni, amelyek majd megkönnyítik a választást. Aki az utat már végigjárta, tanácsot adhat annak, aki még rajta halad. Elmondhatja, mit csinált jól, és azt is, min változtatna. Amikor a régi diákok visszalátogatnak hozzánk, mindig nagyon fontos információkat osztanak meg az utódokkal. Nézzünk néhány dolgot!

Mi szükséges ahhoz, hogy az ember bekerüljön arra az egyetemre, ahová szeretne?
Először is reális célkitűzés. Ahhoz, hogy végül elérjük a célt, és bekerüljünk az áhított egyetemre, tudatosan kell készülnünk: kijelölni a célhoz vezető utat, és ennek megfelelően előtérbe helyezni azokat a területeket, amelyekre szükségünk lesz. A felvételihez elengedhetetlen tantárgyakra érdemes külön figyelmet és energiát fordítani már jóval a vizsgák előtt. Tanulni mindig fontos, de az érettségihez közeledve különösképpen. Előfordult már, hogy egy vagy két ponton múlt, hogy valakit felvettek-e vagy sem, így ne sajnáljuk a fáradságot, hogy megszerezzük a pluszpontokat: például emelt szintű érettségivel és nyelvvizsgákkal sokat javíthatunk az esélyeinken.

Mi kell ahhoz, hogy sikeresek legyetek az egyetemen?
Ez természetesen iskolától függ, mindenhol mások a követelmények. Vannak egyetemek, ahova szinte legendásan nehéz bejutni, de utána viszonylag könnyen vehetőek az akadályok. (Persze aki felvételt nyer egy ilyen helyre, arról alapból feltételezhetjük, hogy megfelelő képességekkel, felkészültséggel rendelkezik, és némi kreativitással. A könnyű és a nehéz relatív fogalmak.)
Más egyetem esetében bennmaradni épp olyan nehéz, mint bekerülni – tehát azoknak, akik dolgozni, vagy netán csak szórakozni akarnak egyetemi éveik alatt, nem ez a megfelelő választás. Itt csak és kizárólag azok a diákok fognak érvényesülni, akik nem riadnak vissza a kemény és kitartó munkától. Ez azonban nem is marad jutalom nélkül, mert a diákok kimenetkor jobbnál jobb munkahelyek és kereseti lehetőségek között válogathatnak; sőt, gyakran a cégek keresik fel őket.

Van olyan hely is, ahová aránylag könnyű bejutni és dolgozni is lehet mellette. Az ilyen iskolákban kisebb a külső kényszer, mindenki maga dönti el, mit hoz ki az itt töltött évekből. Aki nem veszi komolyan a szorgalmi időszakot, nyilván nem sok tudást és hasznos tapasztalatot fog magával vinni a vizsgaidőszakra; a tanulásba fektetett energia viszont mindenképpen megtérül annak, aki előre gondolkodik. Ezek az egyetemek az életre tanítanak.

Mi az, ami a legfontosabb ahhoz, hogy jó állást találjatok?
Erre a kérdésre valamennyi látogató ugyanazt a választ adta: munkatapasztalat. Hogy mikor és hol lehet ezt megszerezni, megint csak az egyetemtől függ: néhány helyen csak a szemeszterek közötti szünetben lehet dolgozni, míg máshol a szorgalmi időszakban is van erre lehetőség. Bizonyos egyetemeken nem csak lehet, kell is dolgozni.

Miért érdemes már a gimiben figyelni?
Amit lehet, azt itt és most kell megtanulni, ezzel értékes időt takaríthatunk meg. Konkrét példát is hallottunk: matematikából volt olyan feladat a BME-n, amit ott nem, de a gimnáziumban tanítottak. Szóval tessék figyelni az órákon!
Amire még fontos külön figyelmet szentelni a középiskolában, az a nyelvtanulás. Később erre már kevesebb idő és lehetőség lesz.

Megérte-e kéttannyelvű tagozatra járni?
Teljes mértékben. Az, hogy a tantárgyak egy részét angolul tanuljuk, lehetővé teszi a beszédkészség fejlesztését és a szókincsgyarapítást – ami nagy előnyt jelent, hiszen az angoltudás manapság nélkülözhetetlen.


Iskolánk volt diákjai a következő egyetemekről érkeztek hozzánk: Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar; Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi Kar; Budapesti Műszaki Egyetem mérnökinformatikus szak; Budapest Metropolitan University

 

2019. december 10. Szabadi Emma 11.K
Lovassné Vass Enikő

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek