Kanizsai Dorottya Gimnázium

Hasznos tanácsok az érettségihez

Kedves Végzősök!

Most, hogy két fontos dolgon, a szalagavatón és az érettségire, illetve a felsőoktatásba való jelentkezésen is túl vagytok, vegyetek egy mély lélegzetet, és tervezzétek meg, hogyan tovább!

Pontos tervezés és a tervezett terminusok betartása nélkül eluralkodhat rajtatok a stressz. Elengedhetetlen, hogy nyomós ok nélkül ne hiányozzatok az iskolából, hisz mi tanárok nagyon sok nélkülözhetetlen információval látunk el benneteket a vizsgákkal kapcsolatban! Aki nincs ott, az ezekről lemarad.

Nem szabad elfelejteni, hogy az összes tantárgy végső pontszámának többségét az írásbelin kell megszerezni, viszont az érettségi szünet, vagyis az az időszak, amikor már csak a vizsgákra kell készülni, csak az írásbelik után kezdődik.

Hogy ebből mi következik? Az, hogy itt a végső pillanat arra, hogy beindítsátok a hajrát! A szóbelin már nem minden hibát lehet jóvátenni, különösen nem informatikából és idegen nyelvekből, ahol nagyon alacsony a szóbelin megszerezhető pontszám.

Nem ijesztgetni akarok, csak tudatos készülésre buzdítani. Tanítványaimnak kollégáimhoz hasonlóan, minden évben elmondom, hogy az Interneten megtalálhatják a korábbi érettségi írásbeliket és a javítókulcsokat is.

Érdemes ezeket tanulmányozni, hogy képben legyetek, milyen megoldásokat várnak tőletek! Próbáljatok kitölteni egy feladatlapot önállóan, annyi idő alatt, amennyi az érettségin lesz rá, majd hasonlítsátok össze a javítási útmutatóval! Ez nagyon sokat segíthet!

Nagyon fontos az időtényező! Ki kell próbálni, működik-e a dolog a szintidő alatt! Ha nem, találjátok ki, mivel tudtok időt megtakarítani! Az is fontos, hogy a rendelkezésre álló időt kihasználjátok! Ellenőrizzétek, hogy a feladat minden egyes részét megoldottátok-e! Nincs dühítőbb érzés annál, hogy „Pedig tudtam volna, csak nem vettem észre.”

Vizsga centrikusan kell készülni! Olyan feladattípusokat kell gyakorolni, ami a korábbi vizsgákon gyakran előfordult, hisz a különböző feladatok speciális módon kérhetik számon a tudást. Ha rutinosak vagyunk, gyorsabban megy!

Be kell osztani az időt a tanuláskor és a vizsgán is! Ehhez is jó, ha látjátok, mi vár rátok!

Mi tanárok valamennyien sokszor vizsgáztunk már és higgyétek el, tudjuk, mit éreztek! Osszátok be a feladatokat, de utána mindig csak a következőre koncentráljatok! Így kisebb lesz a stressz és eredményesebb a felkészülés!

Mi mindannyian értetek vagyunk, azért, hogy minél sikeresebbek legyetek. Bízzatok bennünk! Mi is ezt tesszük, bízunk abban, hogy alaposan felkészültök.

Jó tanulást!
LVE   
 
 
 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek