Kanizsai Dorottya Gimnázium

Melyik nyelvvizsgát érdemes választani?

Milyen szinteken tehettek nyelvvizsgát? "Beváltható''-e egy felsőfokú szóbeli egy komplex középfokúra? Mi a különbség az egy- és a kétnyelvű vizsga között? Mit fogadnak el a felvételin? Íme, a legfontosabb tudnivalók.
 
Általános/szakmai
 
A legtöbb alapszakon a diploma megszerzésének feltétele legalább egy középfokú, komplex nyelvvizsga, a jövő évtől azonban már felvételi követelmény is lesz az összes mesterszakon, 2020-tól pedig az alap- és osztatlan képzéseken is.
 
A képzések nagy részén ez általános nyelvvizsgát jelent, amely a mindennapi szituációkban való boldogulás képességét méri fel. Az adott területen szükséges nyelvtudást tesztelő szakmai nyelvvizsgát általában a gazdasági, üzleti szakokon kérnek.


 
Államilag elismert/honosított
 
Ha államilag elismert nyelvvizsgát tesztek, amelyet később például az egyetemi, főiskolai jelentkezésnél vagy a diplomához szeretnétek elfogadtatni, a bizonyítvány átvételén kívül nincs más dolgotok. Az elismert nyelvvizsgák listáját itt találjátok.
 
Ha olyan nyelvvizsgát szeretnétek tenni, amelyet külföldön - például egy felsőoktatási intézménybe való jelentkezésnél - és itthon is használhattok, honosítanotok kell. Az eljárásért 10 ezer forintot kell fizetnetek - ha nem szeretnétek kétnyelvű kiegészítő vizsgát tenni, 21 napon belül meg is kapjátok a határozatot. A honosítható nyelvvizsgák listáját nyelvenként itt, az oldal alján nézhetitek meg.

 
Egynyelvű / kétnyelvű
 
Az államilag elismert nyelvvizsgáknak két fajtájuk van. Az egynyelvű vizsga négy feladatsorból áll: olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, íráskészség és beszédkészség. A kétnyelvű vizsga a közvetítés vizsgarésszel egészül ki, amely az írásbeli vizsgához tartozik, és az információ idegen, illetve magyar nyelven való visszaadását, fordítását jelenti.
 
Mindkét fajtából bőven találtok vizsgát angolul és más nyelveken is. A felsőoktatási felvételin és a diplomakövetelmény szempontjából nem számít, hogy melyiket választjátok.


Szintek

Államilag elismert nyelvvizsgát három szinten tehettek, és a külföldi rendszerű nyelvvizsgát is ezen a három szinten honosíthatjátok. Az alapfokú nyelvvizsga a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret szerinti B1-es szintnek felel meg, a középfokú nyelvvizsga B2-es szintnek, a felsőfokú pedig C1-es szintnek.

A nyelvvizsgáztatásról szóló rendelet alapján tavaly óta már A2-es szintű (belépőfokú) nyelvvizsgát is lehetne tartani, ezért azonban egyelőre nem lelkesednek túlzottan a nyelvvizsgaközpontok sem: a részleteket itt találjátok.
 
A középfokú, komplex nyelvvizsgáért az egyetemi, főiskolai felvételin 28 többletpont, a felsőfokúért 40 többletpont jár Magyarországon.
 

Típusok
 
Típus szerint háromféle nyelvvizsgát tehettek: szóbelit (A típusú), amely tulajdonképpen a vizsga beszédkészség része, írásbelit (B típusú) és komplex (C típusú) nyelvvizsgát. A felvételi pontszámításkor és a diplomához csak a komplext nyelvvizsgát fogadják el, a sajátos nevelési igényű jelentkezők azonban, ha igazolni tudják, hogy ezt nem tudják letenni, a szóbeliért vagy írásbeliért is megkaphatják a 28, illetve 40 pontot.
 
Ha más időpontban teszitek le a szóbeli vagy az írásbeli részvizsgát - például mert elsőre megbuktok valamelyiken -, komplex nyelvvizsgára válthatjátok át. Ez akkor is igaz, ha az egyik alacsonyabb szintű: ezen a szinten kaphattok komplex nyelvvizsga-bizonyítványt, egy C1-es szóbeliért és egy B2-es írásbeliért például középfokút.


Aktuális árak 2015-ben

Az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjában 29 nyelvből tehettek kétnyelvű, illetve eszperantóból egynyelvű vizsgát. Az árak minimálisan emelkedtek a tavalyi évhez képest: az alapfokú (B1-es szintű) szóbeli vizsgáért 10 500 forintot, az írásbeliért 11 500 forintot, a komplex nyelvvizsgáért pedig 22 ezer forintot kell fizetnetek (2014-ben 20 650 forintba került). A középfokú (B2-es szintű) szóbeli ára 13 ezer forint, az írásbelié 15 ezer forint, a komplex nyelvvizsga pedig 28 ezer forintba kerül (tavaly 25 900 forintot kellett fizetni). Felsőfokú (C1-es szintű) nyelvvizsgát 14 500 (szóbeli), 16 500 (írásbeli), illetve 31 ezer forintért (komplex) tehettek - ez utóbbi ára 2100 forinttal emelkedett 2014-hez képest.
 
Az Euroexam Nyelvvizsga Központban az angol és német nyelvű, alapfokú (B1) komplex vizsga 24 900 forintba kerül, külön-külön az írásbeliért 17 900, a szóbeliért pedig 15 900 forintot kell fizetni. A középfokú (B2) komplex vizsga ára 28 500, az írásbelié 21 900, a szóbelié 19 900 forint. A felsőfokú (C1) komplex vizsga 29 900, az írásbeli 22 900, a szóbeli 19 900 forintba kerül. Nyelvvizsgára készültök? A legfontosabb tudnivalókat itt olvashatjátok, és az otthoni felkészüléshez is találtok tippeket.
 
Az ECL-nél nem változtak az árak, a Magyarországon akkreditált vizsgákért - angol és német - alap-, közép- és felsőfokon is 25 ezer forintot kell fizetnetek. Külön a szóbeli vagy az írásbeli 15 ezer forintba kerül. További tizenkét nyelvből honosítással fogadtathatjátok el a nyelvvizsgát: ezekből a komplex vizsga 22 ezer forintba, a szóbeli és az írásbeli 13 200 forintba kerül. 2016-tól minden mesterszakon, 2020-tól pedig az alap- és osztatlan szakokon is felvételi követelmény lesz a nyelvvizsga: erről itt olvashattok.
 
A TELC nyelvvizsgaközpontban az akkreditált angol és német nyelvvizsgáért alapfokon (B1) 29 500 forintot kell fizetnetek. A külön-külön írásbeli, illetve szóbeli vizsga 20 500 forintba kerül. A középfokú (B2) komplex nyelvvizsgáért 32 500 forintot, a szóbeliért és az írásbeliért egyenként 22 250 forintot kell fizetni. A felsőfokú (C1) komplex vizsga ára 35 500 forint, külön-külön a szóbelié és az írásbelié 24 250 forint. A nyelvvizsgával kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.
 
Franciából, olaszból, oroszból, spanyoból és törökből - ezek a nyelvvizsgák nem államilag elismertek, vagyis honosíttatni kell - az alapfokú (B1) komplex nyelvvizsga 29 ezer forintba, a középfokú (B2) pedig 32 ezer forintba kerül. Ugyanennyit kell fizetni, ha csak szóbeli vagy írásbeli vizsgát tesztek.Török nyelvből felsőfokon is vizsgázhattok: a komplex, illetve külön-külön a szóbeli és az írásbeli vizsga is 35 ezer forintba kerül.


Nemzetközileg is elismert nyelvvizsgák árai
 
A nemzetközi TOEFL nyelvvizsgáért, amelyet számos külföldi - vagy külföldi rendszerű - egyetem kötelezővé tesz, illetve elfogad, 220 dollárt (60 ezer forintot) kell fizetnetek, ugyanúgy, ahogy 2014-ben.
 
A City & Guilds központban az alapfokú (B1) komplex vizsga 28 800 forintba, az írásbeli és a szóbeli külön-külön 16 900 forintba kerül. A középfokú (B2) komplex vizsgáért 31 600, az írásbeliért és a szóbeliért 19 900 forintot kell fizetnetek. A felsőfokú (C1) komplex vizsga 34 400 forintba, a szóbeli és az írásbeli pedig 21 900 forintba kerül.
 
A British Council által szervezett IELTS nyelvvizsgáért áprilisig 50 ezer forintot, április 1-től 52 500 forintot kell fizetnetek. Attól függően kaptok B1-C2-es szintű bizonyítványt, hogy milyen eredményt értek el a kilenc pontos skálán.
 
A Cambridge ESOL nyelvvizsgák márciusig egy-, utána pedig kétezerrel forinttal lesznek drágábbak, mint 2014-ben. A B1-es szintért (PET) áprilisig 35 ezer, utána pedig 36 ezer forintot kell fizetnetek. A középfokú, B2-es szintű (FCE) nyelvvizsgáért februárban és márciusban 43 ezer forintba, utána pedig 44 ezer forintba kerül. A felsőfokú, C1-es szintű (CAE) vizsga ára 45 ezer, illetve áprilistól 46 ezer ezer forint. Az IELTS-t itthon honosítással fogadtathatjátok el, a Cambridge ESOL viszont Magyarországon is akkreditált.
 
A Francia Intézetben az alapfokú nyelvvizsgáért 23 ezer forintot, a középfokúért 30 ezer forintot, a felsőfokú vizsgáért pedig 32 ezer forintot kell fizetnetek, csakúgy, mint tavaly. A nemzetközi mellett egy államilag elismert bizonyítványt is kaptok.

 
Forrás: eduline.hu
Grafikon: MTI


 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek