Kanizsai Dorottya Gimnázium

Tanácsok az érettségi szünetre

Szinte hihetetlen, de már le is ment az első két hét az idei érettségi időszakból. A legtöbb vizsgázó túl van már az írásbelin és optimális esetben megkezdte a felkészülést a szóbelire.

Hosszúnak tűnik ez a néhány hét a két vizsgaidőszak között, de vigyázat! Az idő gyorsan elszalad! Célszerű beosztani a tanulnivalót, hogy minden napra egyenlő terhelés jusson.

Ne feledkezzetek meg az ismétlésről sem! Az agyunk olyan, mint a számítógép! Amit nem mentünk el, az elszáll. Ne a könnyebbel, hanem a nehezebbel kezdjétek a tanulást!

Arra is gondoljatok, hogy egy-egy felelet maximum 10-12 percig tart, amiből a tiszta idő kb. 10 perc. Sokszor előfordul, hogy a vizsgázó még mondaná, de leállítják. Ne essetek abba a hibába, hogy az első „tételekhez” túl sokat tanultok meg, az utolsókra pedig már nem marad sem idő, sem energia.

Minden témához legyen az agyatokban egy vázlat! Legjobb, ha ezt a vázlatot tanuljátok meg s a felkészülési idő alatt kitöltitek tartalommal. Nagyon fontos az is, milyen benyomást tesztek a bizottságra. Aki határozottan felel, szabadon beszél, nem a papírjaiba temetkezve motyog, sokkal több pontra számíthat!

Ne felejtsétek el, hogy minden tantárgyból rendelkezésre áll valamilyen segédeszköz. Magyarból maga a mű, esetleg az irodalmi atlasz, történelemből és földrajzból az atlasz és a források, a nyelvekből pedig a tétellapon találtok sok információt. Hogy miért mondom mindezt? Nem szabad első reakcióként visszaadni egy tételt, amitől hirtelen megijedtek. Igaz, hogy kaphattok póttételt, de akkor már csak a maximum pontszám feléből indultok. És mi van, ha az a tétel sem jobb? Inkább próbáljatok megküzdeni eredeti tételetekkel! Bízzatok saját magatokban és a tanárotokban!

Sokan ezt a pár hetet arra használják, hogy dolgozzanak, mások a strandon is „tudnak tanulni”. Fordítsátok ezt az időt arra, amire szolgál! Ez is egy olyan dolog, ami csak egyszer van az ember életében, hozzátok ki belőle a legjobbat, amit lehet! Ha így tesztek, nagyon jó érzés lesz majd, amikor a kezetekben tarthatjátok az érettségi bizonyítványt.

Ehhez a nem könnyű időszakhoz sok energiát, kitartást és a tanulás okozta örömöt kívánok mindnyájatoknak!
LVE  

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek