Kanizsai Dorottya Gimnázium

Szülők szabadegyeteme címmel új sorozat indult a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban

A gyermeknevelésben minden csak úgy működhet, ha összefogás van. Összefognak otthon a szülők, összefognak a szülők és az iskola és összefog a jövő nemzedék érdekében a társadalom. Így talán sikerül testileg és lelkileg egészséges felnőtteket nevelnünk a ránk bízott fiatalokból.

A mai világban sok veszély fenyegeti a felnövekvő generációt, köztük olyanok is, amelyeket mi átlagos felnőttek nem is ismerünk. Ezért tartottam fontosnak, hogy olyan szakembert hallgathassanak és kérdezhessenek meg a szülők, aki ezen a területen otthonosan mozog.

Németh Zsolt alezredes úr nagy sikerrel tartja előadásait az osztályfőnöki órák keretében a tanulóknak, ma pedig kérésemre a szülőkhöz is ellátogatott. Az első téma, amelyet reményeink szerint több is követ majd, a biztonságos szórakozás volt.

A gyakorló anyukák és apukák könnyedén összeszedték, mire is kell figyelni, mielőtt elengedjük szórakozni a gyereket: hová megy, kivel és mikorra kell hazajönnie. Ezek mellett azonban az is fontos, mit csinál ott, ahová megy, és hogyan jön haza.

Jó, ha van nála mobiltelefon, de nagyon fontos, hogy a társak telefonszámát is tudjuk. Senki, de főleg lányok ne mászkáljanak egyedül, akik együtt mentek, együtt is jöjjenek el a szórakozóhelyről és soha ne hagyjuk magára azt, aki nincs jó állapotban.

Szülőként nagyon fontos az ellenőrzés! Ha csak bízunk, de sohasem ellenőrzünk, honnan tudjuk, hogy gyermekünk tényleg azt csinálja, amit mond?

Folyamatos kommunikációra van szükség a gyerekkel, hogy az évek során megtaníthassuk neki, hogyan viselkedjen a veszélyes helyzetekben, és arra, hogy tudjon nemet mondani.

Az éjszakában egyaránt könnyű elkövetővé és áldozattá válni. Egy rossz döntés egész életünkre kihathat, ezért fontos a kölcsönös bizalom szülő és gyermek között. Ha a gyermek elmondja a hibáját, értékeljük az őszinteségét, ne akadjunk ki, hanem biztosítsuk arról, hogy mi mindig mellette állunk.

Alezredes úr azt is elmondta, hogy Szombathelyen jobb a helyzet, mint a nagyobb városokban, de azért nálunk is meggondolandó, mikor, kivel, hová és hogyan engedjük el gyerekeinket.

Legközelebb az internet veszélyeiről beszél majd az alezredes úr, ami hasonlóan ingoványos terület.
 
 
2017.04.03. Lovassné Vass Enikő

Szülői információk

Eseménynaptár

Hasznos linkek