Kanizsai Dorottya Gimnázium

Youth For Understanding (YFU) - nemzetközi diákcsere program

A Youth For Understanding (YFU) egy nonprofit, nemzetközi diákcsere szervezet. Világszerte évente mintegy 3500 középiskolás korú diák vesz részt a YFU éves csereprogramján és további 1500 diák a nyári programokon. A magyar egyesület fennállása alatt közel 1100 magyar diák élt és tanult külföldön, és mintegy 300 külföldi diák töltötte csereévét Magyarországon.

Célkitűzésük, hogy fogadó családoknál eltöltött programokon keresztül ösztönözzék más nemzetek megismerését, a kulturális különbözőségek tiszteletét, valamint elősegítsék a résztvevők személyiségének fejlődését.

A csereprogramon való részvétel a tanulásnak olyan módját segíti elő, mely során a résztvevők saját tapasztalatukon keresztül sajátítják el azokat az értékeket, képességeket, melyek a nyitottabb, toleránsabb világ létrejöttét szorgalmazzák. A tanulás folyamata nem korlátozódik kizárólag a program időtartamára, hanem a résztvevők élményein és kapcsolatain keresztül egy életen át tart.
 
A csereprogram egységes és megbízható működése érdekében minden ország szervezete a nemzetközileg összeállított és elfogadott Nemzetközi Irányelveknek megfelelően működik.
 
Éves középiskolai program
 
Az éves programon a diákok fogadó családnál laknak és helyi középiskolába járnak korosztályuknak megfelelően. Mindemellett természetesen tökéletesíthetik nyelvtudásukat, vagy belekezdhetnek egy új idegen nyelv tanulásába.
 
Nyári program
 
A nyári program jó lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a diákok a fogadó családon, valamint a YFU által szervezett kirándulásokon, szemináriumokon keresztül mélyebb ismeretekre tegyenek szert az országról. Megismerkedhetnek a választott ország természeti és kulturális értékeivel, a fogadó család szokásaival, életével. Mindemellett természetesen tökéletesíthetik nyelvtudásukat, vagy belekezdhetnek egy új idegen nyelv tanulásába. Jelentkezési határidő: 2015. március 01.

A fogadó család
 
Külföldi tartózkodás ideje alatt a résztvevő diákot egy önkéntes fogadócsaládnál helyezik el. A családok maguk választják ki azt a diákot, akit fogadni szeretnének, a kitöltött jelentkezési anyag, a diák levele és a YFU jellemzése alapján. A családon keresztül ismerhetik meg az ország hagyományait és életformáját. A fogadócsalád biztonságot jelent, szeretetet, melegséget ad, hogy a fogadott diák otthon érezhesse magát náluk. Ők segítik a beilleszkedést, és egy életre szóló kapcsolat alakulhat ki közöttük. A családi életben való részvétellel együtt jár, hogy osztoznak örömeikben és gondjaikban egyaránt, részt vesznek közös programjaikon és az otthoni feladatokban is – akárcsak itthon.
 
Részletes információt a lehetőségekről, az időpontokról és az árakról Youth For Understanding (YFU) Hungary internetes oldalán találnak. 

Kapcsolattartó a KDG-ben: Varga Zsuzsa igazgatóhelyettes
 
Forrras: YFU Hungary

Szülői információk

Eseménynaptár

Hasznos linkek