Kanizsai Dorottya Gimnázium

Búcsú

A Kanizsai Dorottya Gimnázium közössége az elmúlt hetekben három kedves egykori tanárától vett búcsút.

Dr. Goda Imre magyar-ének szakos kolléga 1968-1974-ig tanított nálunk. Fűzfa Balázs nekrológját a következő linkre kattintva olvashatják:Márkus Lászlóné földrajz-biológia szakos tanárnő 1976-tól 2000-ig tanított a KDG-ben. Amikor 1993-ban a Kanizsaiba kerültem, az ő osztályával kezdtem. Jól tudtunk együtt dolgozni, kísérőtanár is voltam mellette kiránduláson. Sokat tanultam tőle. Neki az volt az utolsó osztálya, nekem az első, akiknek ugyan nem voltam osztályfőnöke, de néha amolyan pótosztályfőnökként működtem.

Ők így emlékeznek kedves osztályfőnökükre:

Régen találkoztunk. 2020. nyarán, amikor a 20 éves érettségi találkozónk volt, Teri nénivel küldtünk pár sort és talán még néhány hír, történet is eljutott Panni nénihez rólunk. És szeretném hinni, hogy szeretettel gondolt ekkor ránk, egy kis öröm töltötte meg a szívét. Mert azért nem voltunk egy könnyű banda. 10 évesen nagyszájú, szabad, zabolátlan gyerekekként kerültünk a Kanizsaiba sok különböző iskolából, sokféle családból, közegből, sokféle egyéniséggel. A nyolcosztályos tagozat második „kísérleti” évfolyama voltunk.
Nagyon sokat változtunk a 8 év alatt, nagyrészt ott, a KDG-ben nőttünk fel, váltunk kicsit felnőtt (ebb)ekké és indultunk az utunkra. Panni néni végigkísérte ezt a 8 évünket. Volt benne sok szép pillanat, nagy nevetések, de azért bosszúság és biztos sok vívódás is. Voltak jól sikerült osztálykirándulások és meredekebbek is. Sokáig biztosra ment Panni néni Kőszeggel, a Stájer-házakkal, de néhány év után már „ottalvósra” is elmerészkedtünk, Panni néni abban a két napban biztosan több évet öregedett. Voltak nagy veszekedések, szövődtek barátságok, szerelmek is. Sok minden történt 8 év alatt, de Panni néni türelmesen kísért bennünket, vigyázott ránk, ha kellett.


Azért gondolom, hogy minden bosszúság és vívódás ellenére (vagy mellett) elég jól sikerült ez a 8 közös év, mert amikor néhány évente összejövünk, szeretet és egymásra figyelés van közöttünk. Jó emberek lettünk. És ebben Panni néninek is nagy szerepe volt.

Köszönünk mindent! 
Isten Vele, Panni néni!
KDGT 1992-2000 osztálya nevében Fenyvesi Nóra


Sajnos itt nem ér véget a sor. A napokban újabb szomorú hírt kaptunk, Kati néni, dr. Kikindai Kristófné is elment. Módos Tibor címzetes igazgató úr soraival emlékezünk rá.

Dr.Kikindai Kristófné 1978 és 1999 között, 21 évig tanított a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. A nevelőtestületnek meghatározó alakja volt ebben az időtartamban: matematika-fizika szakosként kiváló módszerekkel szerettette meg a tanulókkal- ezeket az általában nehéznek mondott - tudományterületeket. Nagyon sok versenyzőt nevelt, elsősorban matematikából: szinte minden évben volt második fordulóba jutott OKTV-s versenyzője, de a megyei szervezésű versenyeken diákjai rendszeresen értek el kiváló eredményeket.

Kati néni – mert mindenki csak így hívta, mindenki ilyen bizalommal volt iránta, s nem csak a kollégái, hanem a tanítványai is – folyamatosan osztályfőnök volt. Diákjai, mindent meg tudtak vele beszélni, tisztelték határozottságát, következetességét. Nevelőtestületünk is értékelte munkáját: éveken keresztül vezette, irányította az osztályfőnöki munkaközösséget, dolgozta ki a munkaközösség programját, szervezte az iskolai életet.

Most búcsúzunk Tőle. Még húsz év távlatából is érezzük hiányát, gondoskodó szeretetét. De biztos vagyok benne, hogy még vissza-vissza kacsint iskolájára, ha másképp nem, hát az iskola falain megtalálható, örök emlékeket hordozó tablókról!
Nyugodj békében Kati néni!
Módos Tibor címzetes igazgató


Reméljük, a közeli jövőben nem kell senkitől búcsúznunk.
 
2022. április 08. Lovassné Vass Enikő

Eseménynaptár

Hasznos linkek