Kanizsai Dorottya Gimnázium

Fenntarthatósági Témahét – Batul almafa ültetés

A Fenntarthatósági Témahét záró eseményeként a 11. B-K nívó csoport diákjai a természetbe kihelyezett biológia óra keretében fát ültettek.  
Az Őrségi Nemzeti Park felajánlásakén a Gimnázium udvarán helyet kapott egy Batul almafa csemete. Az előre kiásott gödörbe a diákok földdel összekevert szervestrágyát helyeztek, majd szakszerűen elültették a növendék fát. Az új növényke kapott egy táblát, amely tájékoztatást ad ültetésének idejéről, a növény származásáról.

Batul alma történelme:
Kelet-magyarországi eredetű, a Maros mentén terjedt el. Feltehetően a Bihar közeli Batur apátság gyümölcsöskertjében termesztették, 1003-1172 között. Ez a név eredetének egyik kézenfekvő magyarázata. Francia szakemberek is méltatták a fajták. A Jonathan megjelenése előtt uralkodó fajtának számított.
Ürögdi Nagy Ferenc 19. századi tudós pomológus először az Erdélyi Gazdasági Egylet Évlapjai folyóiratban 1861-ben tesz említést a batul almáról, majd az 1873-as Erdélyi Gazdában részletes ismertetést ír róla. A 19-20. század fordulóján jelentősége visszaesett. Ma már leginkább őstermelők és hobbikertészek termesztik.
Szőcs Géza, a 2015-ös milánói világkiállításon való magyar részvételért felelős kormánybiztos elültette a Magyarország jelképének kiválasztott Mosolygó Batul almafát Milánóban.

Bízunk benne, hogy megszereti helyét és sok éven át hoz termést, valamint dísze lesz a Gimnázium udvarának.

Több fotó az alábbi linken:

 

2020. október 12. Kovacsics Bernadett 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek