Kanizsai Dorottya Gimnázium

Részleges napfogyatkozás észlelése a KDG udvarán

Szerencsés tájolása van az iskolánknak! Az udvarán én már a harmadik napfogyatkozás észlelését szervezhettem meg, amióta itt tanítok – iskolaidőben. A gyerekek kicserélődnek, de a látvány, az ugyanolyan minden alkalommal: rácsodálkozás és ámulat. Ámulat annak ellenére, hogy a diákok tökéletesen tudják, értik, hogy mi áll az égi jelenség hátterében.

Napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik, így a napfogyatkozás így ritka, és különleges esemény.


Most a Hold teljes árnyéka nem vetült a Földre, csak az úgynevezett félárnyék érintette azt, így részleges napfogyatkozásról beszélünk. A Földnek egyetlen pontján sem látható ilyenkor a Hold úgy, hogy teljesen eltakarja a Napot. A részleges napfogyatkozások csak nagy takarás esetén vehetők észre szabad szemmel.

Az október 25 – i napfogyatkozás egyébként az Északi-sarkról volt a leglátványosabb, ott a Hold a Nap 82 százalékát takarta ki. Európában nagyjából 40 százalék volt az átlag.

A napfogyatkozás során megfelelő védőeszköz nélkül, szabad szemmel a Napba nézni szigorúan tilos! Gondoljunk csak Petőfi esetére!

Mi az 1998. augusztus 11 – i, Magyarországról megfigyelhető napfogyatkozásra kiadott napnéző szemüvegeket és egy hosszú kartondobozból kialakított camera obscurát használtunk az észleléshez a 10.a és a 9. b osztály tanulóival.
 


 A következő nagyobb, itthonról 47 százalékosan látszó esemény 2025 – ben lesz.


Sinkó Andrea
2022. 10. 29.

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek