Kanizsai Dorottya Gimnázium

Szabadulószoba a könyvtár(szobá)ban

Mikor járunk szabadulószobába? Talán akkor, ha a barátaink befizetnek egy születésnap alkalmából..., vagy akkor, ha az egy hetes nyaralásunkon már negyedik napja esik az eső..., vagy akkor, ha KDG - ben Diáknap van...
Szabadulószobából létezik felettébb dizájnos, meg van kicsit romos, kicsit félelmetes és van olyan is, ami dobozokba költözött... Egy ilyen fajtával találkoztak az érdeklődő diákok a könyvtárban.A szabadulószobáknak általában van egy tematikája. A diáknaposé az írás kialakulása volt.
Hogyan is készül egy szabadulószoba? Íme egy lehetséges recept:
a történet szálára felfűzzük a rejtvényeket, s a feladványokhoz megkeressük a hozzájuk illő, s nem utolsó sorban általunk kivitelezhető rejtvénytípusokat.
Pl. ha a szobában elrejtjük a Traianus - oszlop képét, s egy fiókban a játékosok papírhengereket és hosszú szalagokra felírt betűket találnak, akkor egy régi, a görögög által is használt kódolást alkalmazhatott a szabadulószoba kitalálója.

 

 A spártaiak Scytale néven ismert titkosírását a legrégebbi ismert katonai kriptográfiai eszköznek tartották, Kr. előtt 404 - ben a spártai Lysander már használta. Ez lehetővé tette egy titkosított üzenet átadását, amelyet a hírnök egy vékony bőr- vagy pergamenszíjon közvetített.
Miután feltekerték az övet a megfelelő botra, ráírták az üzenetet. A megfejtéséhez a címzettnek ugyanolyan átmérőjű bottal kellett rendelkeznie, mint amelyet az üzenet küldője használt.
Egy puzzle elkészítése sem jelent különös nehézséget. S ha eggyel több darabot rejtünk el egy dobozban, mint amennyi egy képet kiad, akkor a felesleges darab máris a továbblépés kulcsát rejtheti.
További ötleteket kódfejtésekről szóló könyvekből vagy a Pinterest - ről szerezhetünk.


 
Emlékezetes szülinapi partikat rendezhetünk ezek segítségével akár, ha mi vagyunk a házi gazdák, vagy akár, ha barátainkat szeretnénk meglepni.
Kalandra fel! Tessék kiszabadulni!
Sinkó Andrea
a kulcsok őre

2022. 04. 18.

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek