Kanizsai Dorottya Gimnázium

Ültess fát, olvass alatta könyvet!

"Aki fát ültet, önmagán kívül másokat is szeret."
(angol közmondás)

Iskolánk sikeresen szerepelt a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár Ültess fát, olvass alatta könyvet! pályázatán. A szervezők és az akcióban részt vevő könyvtárak célja az volt, hogy a környezettudatosság jegyében minél több településen ültessenek fát a könyvtárak közreműködésével.

Fontosnak tartottuk, hogy a gyakorlatban is megvalósuljon a diákok környezeti nevelése, ezért ők maguk ültették el a fát. A faültetésre testnevelésórán került sor, a 10.K és 10.B osztályos fiúk Szentgyörgyváriné Kovács Éva könyvtárostanárnő, valamint Kovacsics Bernadett biológia szakos tanárnő közreműködésével elültették a vérszilva fát az iskola udvarán.
 
A rendezvényre összeállított műsort a 10.K osztály tanulói irodalomóra keretében adták elő. A diákok a fákról, a fák szerepéről, valamint az olvasás fontosságáról gyűjtött idézeteket olvastak fel. Jókai Mór: Ültess fát! és Weöres Sándor Ballada három falevélről című versét Vass Laura (10. K) szavalta el. Majd Áprily Lajos Őszi rigódalának megzenésített változatát hallgattuk meg.
 
Egy táblát is készítettünk az alkalomra, s ezt elhelyeztük a fa mellett.
A műsor további részében megismertük a vérszilva fa jellemzőit, valamint híres fák életéről is hallhattunk. A programmal párhuzamosan kértük diákjainkat, hogy hozzák magukkal azt a kedvenc könyvüket, melyet szívesen ajánlanának társaiknak. Reméljük, hogy tavasszal már kellemesen kikapcsolódhatunk a virágzó fa alatt a padon egy jó könyvet olvasva!

Kassai Lili (10. K) filmet is forgatott, valamint a könyvtár Facebook oldalán is hírt adunk az eseményről (KDG könyvtár).

Az Ültess fát, olvass alatta könyvet! könyvtári projekt keretében a tanulók környezettudatos magatartásának erősítése, a klímaváltozás elleni fellépés lehetőségének megismertetése volt a célunk. Egy fa elültetésével példát szerettünk volna mutatni az ifjúságnak, hogy most van az a döntő pillanat, amikor még tehetünk a globális felmelegedés ellen.

Az iskolai könyvtárunk pedig a saját eszközeivel a verseken, a könyveken keresztül szolgáltatott ehhez motivációt, hiszen a szépirodalmi alkotások olvasása értékrendet és életviteli szokásokat erősít meg.

 

2020. november 11. Szentgyörgyváriné Kovács Éva
A fényképeket készítette: Kovacsics Bernadett és Szentgyörgyváriné Kovács Éva 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek