Kanizsai Dorottya Gimnázium

Tájékoztató a középiskolai nyelvtanulási programról

Tisztelt Szülők!

A nyári kéthetes nyelvtanulással kapcsolatban sok információ van, amelyekhez Önök is hozzáférnek. A Tempus Közalapítvány oldalára ellátogatva nagyon sok kérdésre választ kaphatnak. Egyelőre nekünk is csak ennyi információnk van, de igyekszünk megtenni mindent amennyiben a személyi feltételeink lehetővé teszik, hogy gyermekük akár csoportos utazás keretben, akár egyénileg utazhasson nyáron. A https://tka.hu/nyelvtanulas linken találják azokat az információkat, melyek jelenleg elérhetők. Érdemes elolvasni a https://tka.hu/nyelvtanulas-gyik-ot!

Figyelembe véve a szeptemberi felmérésünk eredményét, az elérhető információkat, az erőforrásainkat és az ajánlásokat, úgy döntöttünk, hogy a csoportos utazást a 9. és 11. évfolyamos diákok számára egyaránt ajánljuk. A 11-esek bátran pályázhatnak egyéni utazásra is.

A csoportos utazóknak Angliába, Máltára, Írországba és Németországba szeretnénk szervezni angol illetve német nyelvterületre, figyelembe véve a szeptemberi felmérés eredményeit, pontos várost/városokat még nem tudjuk. Az utazást július illetve augusztus hónapokban szeretnénk indítani, ezt a külföldi nyelviskolák kínálata fogja meghatározni, egyéni utazást érdemes júniusban is szervezni. Mindegyik csoportot 15-15 főként egy-egy pedagógusunk kíséri.

A programban egy akkreditált külföldi nyelviskola komplex programcsomagját kapják a diákok az ösztöndíj részeként. A nyelviskola a teljes időben teljes felelősséget vállal a diákokért. Rendszerint szállásuk sem feltétlenül közös, az órák nemzetközi csoportokban valósulnak meg, a kísérő tanárokkal nem találkoznak „menetrend szerint”, csak az utazás során, de elérhetők lesznek.

A csoportos képzést az iskola pályázza, az egyénit majd a családok, diákok. Az egyéni pályázási folyamathoz minden segítséget és tájékoztatást megadunk majd a családoknak. Az utazás, szállás, étkezés, biztosítás, napi zsebpénz költségeit fedezi az ösztöndíj, tehát minden szükségletet biztosít. Biztatunk mindenkit, éljen a lehetőséggel!

A folyamatban nagyon sok a bizonytalanság, mi is most ismerkedünk a lehetőséggel, de mindenről azonnal tájékoztatjuk Önöket! Fontos, hogy türelmesek legyünk, hiszen a megtérülés óriási lesz. Felelősen kell megfontolni, hogy egyéni, vagy csoportos utazásra küldjük a diákokat. Részletesebb információval mi sem rendelkezünk, nekünk is csak annyi van, amennyi az említett honlapon elérhető.

Kérem a Tisztelt szülőket, hogy valóban olvassák el az említett honlap információit, legyenek türelmesek és rugalmasak a szervezés folyamata közben, mi megteszünk mindent a sikeres pályázat érdekében.

 

Frissítve: 2019. december 18. Merklin Ferenc intézményvezető
 

A Kormány 2019. február 6-i döntése értelmében 2020-tól a 9. és 11. évfolyamos, nappali tagozatos gimnáziumi tanulók kéthetes egyéni vagy csoportos nyelvtanulásban vehetnek részt Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Máltán, Írországban, Franciaországban.

Nyelvtanfolyamokról
 
Klikk a képre bővebb információért !
A nyelvtanulási program keretében a célországokban működő minősített nyelviskolákban történik az oktatás, ahol a megfelelő szakmai színvonal biztosítása mellett felkészülten vállalnak felelősséget a középiskolás tanulókért.

A nyelvtanfolyamok kéthetes időtartamban, minimum heti 20 nyelvórával valósulnak meg. A tanulók a nyelvórákon kívül kulturális és szabadidős programok keretében további lehetőséget kapnak a nyelvtanulásra, illetve a célnyelvi ország kultúrájának, szokásainak megismerésére. Az elszállásolás családoknál vagy kortársakkal együtt kollégiumban történik, ami újabb lehetőséget teremt a célnyelv használatára. A nyelviskolák az újrakezdőtől a felsőfokú szintig ajánlanak tanfolyamokat, a szintfelmérést a fogadó nyelviskola végzi, tehát az a cél, hogy mindenki a megfelelő nyelvi szinten, sokszínű, soknemzetiségű csoportban tanulja az idegen nyelvet és fejlessze nyelvi kompetenciáját.

A program keretében a tanulók külföldi nyelvtanfolyam helyett az intézményük szervezésében, partnerintézményi együttműködésben is részt vehetnek, amelynek célja, hogy a célországi partnerintézményeknél fejlesszék nyelvtudásukat.

Ki jelentkezhet a nyelvtanulási programra?

A középiskolai nyelvi programban először a 2019/2020-as tanévben 9. és 11. osztályos nappali tagozatos, gimnáziumi és szakgimnáziumi képzésben tanulók jogosultak alanyi jogon részt venni pályázat útján. A nyelvi előkészítőt végző tanulók és a két tanítási nyelvű középiskolák tanulói választhatnak, hogy a nyelvi előkészítő év után (azaz a 9/Ny illetve a 9/Kny évfolyam után), vagy a 9. osztály elvégzése után kívánnak-e kiutazni. Ezt követően további egy alkalommal vehetnek részt célországi nyelvi képzésben (tehát a 11. évfolyam után).

Mely nyelvek választhatók?

A nyelvtanulási program keretében angol, francia vagy német nyelv választható. Mit támogat a nyelvtanulási program? A nyelvtanulási program hazai költségvetési forrásból valósul meg, azt teljes egészében a magyar állam finanszírozza. A program szakmai végrehajtását az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Tempus Közalapítvány végzi.

A támogatást: fedezi a külföldi nyelvtanfolyam díját, a kiutazás költségeit, a tanuló biztosítását, a szállást és ellátást, utazási költségeket, a megélhetés költségeit.

Jelenleg a program előkészítése zajlik, a tanulók részvételi szándékának előzetes felmérése. A nyelvi program 2020-ban indul, a jelentkezések még nem kezdődtek el.

Az érintett tanulók mindegyike igényfelmérő lapot kapott iskolánkban, amit kérünk legkésőbb 2019. szeptember 30-ig az
osztályfőnöknek kitöltve leadni.


A tanulók alanyi jogon vehetnek részt a programban, de az iskola olyan döntést is hozhat, hogy csoportos kiutazást csak az érintett tanulók egy részének tudja megszervezni.Természetesen a tanuló magatartási vagy egyéb problémái miatt dönthet úgy az intézmény,hogy a külföldi csoportos kiutazáson nem tud egyes tanulókért felelősséget vállalni, ez esetben a tanulónak lehetősége van egyéni pályázattal részt venni a programban.

Amennyiben a tanuló és családja úgy ítéli meg, hogy a tanuló nyelvi szintje, önállósága megengedi, hogy az egyéni kiutazást válasszák, kérjük, kövessék figyelemmel a Tempus Közalapítvány honlapján a nyelvi programmal kapcsolatos híreket!

Tempus Közalapítvány Nyelvtanulási Program
www.tka.hu/nyelvtanulas


 
Szombathely; 2019.09.23.
Merklin Ferenc
igazgató

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek