Kanizsai Dorottya Gimnázium

Hópelyhek tánca – karácsonyi előadás a KDG laborjában

Amikor Michael Faraday javasolta, hogy tartsanak ún. karácsonyi előadást Londonban a Royal Institution-ban, még nem gondolta, hogy 190 évvel később, a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium 100. tanévében a természettudományos laborban negyedik alkalommal is megrendezik majd az iskola tanárai a karácsonyi előadásukat.

Amikor a délutáni foglalkozást tartó öt tanárnő a megbeszélte, hogy Mikulás délutánján várják az érdeklődő diákokat a laborba, még nem gondolták, hogy egy igazi, havas, téli napra ébrednek december 6-án… Mintha a természet is tudta volna, hogy a hópihéket, havat kell ma mutogatnia...

Amikor a gyerek Bentley Amerikában először rácsodálkozott egy hópihe szépségére, még nem tudhatta, hogy pár évvel később ő lesz a világon az első ember, aki hópehelyről fényképet fog készíteni – és ezeket a képeket még a XXI. században is mutogatni fogják!

Amikor a diákok bejelentkeztek az előadásra, még nem tudhatták, hogy a meleg teremben elolvadó hópihe–kristályok helyett milyen gyönyörű borax–kristályokat csodálhatnak meg mikroszkópok alatt!


Amikor ezentúl Thomas Mann nevét hallják majd a foglalkozáson részt vevő diákok, valószínűleg eszükbe jut, hogy egy író is tisztában lehet olyan komoly matematikai fogalmakkal, mint pl. a szimmetria…

Amikor a diákok legközelebb hópihét akarnak a karácsonyi dekorációhoz papírból kivágni, akkor már tudják, hogy felezgetéssel nem lehet hatszöget hajtogatni!

És amikor ránéznek 2016. adventjén az iskola épületére, már nem csodálkoznak, hogy a 24 ablakos adventi kalendáriumban a 100 hópihéből miért is nincs két egyforma!
 
A 2016 – os karácsonyi előadás szervezői:
  1. Dolezsár Judit tanárnő, aki hófelhők után kutatva az eget kémlelte;
  2. Szentgyörgyváriné Kovács Éva tanárnő, aki két versírás között a Varázshegyről mesélt a hallgatóságnak;
  3. Horváthné Szőke Gyöngyi tanárnő, aki az amerikai Wilson A. Bentley után a hópelyhek szimmetriáját tanulmányozta;
  4. Sinkó Andrea tanárnő, aki megmutatta, hogy Koch milyen találóan írta le a hópelyhek fraktálszerkezetét a róla elevezett ábrával;
  5. és Kovacsics Bernadett tanárnő, aki a kristályokat a mikroszkóp alá rendezte.

Azt, hogy december 20-án ismét havas téli napra ébredünk – e, még nem tudjuk, de azt igen, hogy osztályonként két tanulót jutalomból várunk a laborba, ahol egy újabb foglalkozás erejéig a hópihéink újra táncra fognak perdülni.


A képekre kattintva Galéria nyílik ! laugh
 
2016.12.08. Sinkó Andrea


 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek