Kanizsai Dorottya Gimnázium

Arany 200 - Arany János az iskolában

Arany János az iskolában címmel tartott előadást a Magyar Nyelv Hetében Schiller Mariann a magyar fakultációs tanulóknak április 28-án, pénteken. A tanárnő a budapesti Radnóti Gimnázium vezető tanára, aki Dr. Czetter Ibolya, a Vas megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület elnőkének meghívására érkezett városunkba.

A tanárnő nem a „szokásos anyagot” adta le az érdeklődő KDG-és és NLG-és nebulóknak, számos érdekes információ is elhangzott. Többek között a költő szülőföldje és a személyisége közti kapcsolatról, és Nagyszalonta hajdúsági hagyományairól is.

Rávilágított Arany János kevésbé ismert humorára is, a Tanári kar című költeményén keresztül, mely így szól:
 
Lengyel, Arany, Kiss, Nagy, Weiss, Pajzán, Mentvich, Ádám,
Varga, Szilágyi, Szabó, Szarka, Losonczi, Deák.
 
Szemfülesek észrevehették, hogy disztichonban íródott, és később az előadónő is elmondta, majd bíztatta a hallgatóságot, hogy próbáljanak hasonlót írni tanáraik nevével. Arany humorához tartozik, hogy megmutatta az utókornak, hogyan lehet barátja, Petőfi modorában verset írni; kiválóan leírja a Poétai recept című versében:
 
Gyöngy, harmat, liliom, szellő, sugár, villám,
Hajnal, korom, szélvész, hattyú, rózsa, hullám,
Délibáb, menny, pokol... ha mind egybevészed:
Recipe - és megvan a magyar költészet.
 
Az előadás vége felé az az érdekesség derült ki Arany munkásságáról, hogy bár ő egy drámát sem írt, mégis nevezhetjük drámai költőnek, hiszen Madách Imre művét Arany János javította át (a leghíresebb sorokat éppen az ő megfogalmazásában olvassuk!), és tanulmányt írt Katona József Bánk bánjához is.

Ezen kívül érdemes beleolvasni a Toldi estéjébe is, ahol gyakran találkozunk színpadon is könnyen megjeleníthető drámai jelenetekkel (öreg Toldi és öreg Bence a sírnál), vagy elég csak néhány balladára gondolni.
 
Arany János 200 éve született, és Schiller Mariann tanárnő előadásán keresztül most már még elevenebben él bennük. Egészen más lesz kinyitni ezek után egy verses kötetet!
 
 

2017.05.02. Nemes Áron 11. A

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek