Kanizsai Dorottya Gimnázium

Gyógyszerkutatás, gyógyszerfejlesztés a XXI. században – Alumni előadás

Gyógyszerészeti előadás 10.-es szemmel:

Az Alumni program keretében Prof. Dr. Szakonyi Zsolt egyetemi tanár látogatott el az iskolánkba, mint volt kanizsais diák. Először beszélt a gimnáziumi élményeiről, majd elmondta, miért is választotta a gyógyszerész pályát. Szerette a kémiát, illetve volt az ismerősei között gyógyszerész. Előadása a gyógyszerkutatásról, gyógyszerfejlesztésekről és az ezekkel kapcsolatos tévhitekről szólt.
 


Bevezetett minket egy gyógyszerész minden napjaiba, munkahelyére és elmondta mivel is jár ez a szakma. Mennyi érdekes dolgot rejt magában ez a kívülről furcsa vagy éppen riasztó munka. Hány véletlen volt a történelem során a gyógyszeriparban, amikor olyan gyógyszereket fedeztek fel, amelyeket a mai napig használunk. Elmondta, hogy a gyógyszerek fejlesztése főleg a rákos megbetegedésekre, a degeneratív betegségre, a bakteriális és a krónikus gyulladásos betegségre irányul.

Kiderült, hogy míg a 60-as években 4-8 évbe került egy gyógyszer előállítása, addig napjainkban 16-17 évig is eltarthat. Ennek oka, hogy régen nem fordítottak akkora figyelmet a klinikai vizsgálatokra. Rövid idő alatt került forgalomba egy gyógyszer.

Arról is beszámolt, hogy gyógyszerészeti tévedés eredményeként több esetben, egy molekula tükörképi párját alkalmazták véletlenül adott betegségre, vagy szennyezésként jelent meg egy gyógyszerben. Így például terhes nők altató hatású gyógyszert szedtek, melynek eredményeként csökevényes végtaggal született gyermekeket hoztak a világra.

Beszélt a Professzor úr a kulcs-zár mechanizmusról, a csatornafehérjék működési elvéről, a baktériumok inzulin termeltetésének folyamatáról és a COVID oltóanyagokról. Eloszlatott tévhiteket az oltással kapcsolatban és elmondta az mRNS módszer előnyét, hatásmechanizmusát.

Megtudhattuk, hogy sokszor a mellékhatások alapján más betegség gyógyításához találtak hatóanyagot, mint amire éppen számítottak.

Összeségében érdekesen vezetett minket végig a munkafolyamatokon és utólag már viccesen mesélt a régmúltban történt gyógyászati hibákról.

Zárásként felhívta a figyelmünket a „Száz kémiai mítosz” című könyvre.

Köszönjük Professzor úrnak az érdekes előadást!


Smelka Aliz 10.b

2021.11.18.


Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek