Kanizsai Dorottya Gimnázium

Kutatómunka a laborban

Sikeres évet zárt a Kanizsai Dorottya Gimnázium természettudományos laborja:  tartottunk 1 könyvbemutatót, nyertünk két pályázatot, rendeztünk 7 délutáni különleges laborfoglalkozást és vendégül láttunk diákokat 13 általános iskolából 164 órában.

2015 őszén a végzős fizika fakultációs csoporttal belevágtunk egy nagy munkába: az Út a tudományhoz pályázat megírásába és esetleges nyerés esetén a megvalósításába.

A pályázatot megnyertük - s ez azt jelentette, hogy 2015. szeptembertől kezdve egy szigorú munkaterv alapján kellett a foglalkozásainkat megtartani. A programunk színes, több rétű, többféle feladatból állt. Ami összekötötte minden témánkat: az az optika témaköre volt.
 

A pályázatunk címe is kifejezi ebbéli szándékunkat: „Lásd meg! Fedezd fel! Gondold át! Ne csak nézd! – Fizika körülöttünk.”
S ami még minden egyes foglalkozás során a szervezők, tanárok szeme előtt lebegett: kedvet csinálni a természettudományokhoz és megmutatni a szépsége mellette a hasznosságát is.

Volt eset, amikor egyéni versenyre készült tanulónk Sándor Lilla (12.C) munkáját komoly stáb segítette, és volt, amikor munkánk sikere nagyon függött az időjárástól!  A tavaszi napéj-egyenlőség idején megmértük a Föld sugarát!  (Publikáció itt!) Volt, amikor az iskola diákjait is bevontuk a munkába egy–két laborfoglalkozás erejéig. Áprilisban bolondoztunk az IG - Nobel díjak átadásának ürügyén. Természetesen itt is arra hívtuk fel a figyelmet, hogy lássanak, gondolkozzanak, ne legyenek „megvezethetők”!
 
Hosszan írhatnánk még a többi programról, a PI-napról, ahol a matematika, mint  a természettudományok segédtárgya került terítékre, a gravitációs hullámokról szóló tudományos előadásról és annak megtárgyalásáról, a jegyzetkészítés fortélyairól, vagy arról, hogy  2016. április 26–án a KDG – laborban interaktív Csernobil - emléknapot tartottunk magyar és angol nyelven.
 
A tanév végén megérkeztek a várva várt új optikai eszközök és a tanév utolsó programjaként a nyári napforduló, alkalmából, 2016. június 21-én újból elvégeztünk a föld sugarának mérését, most egy fiktív, a Ráktérítőre képzelt iskola adataival. és 6471 km-t kaptunk eredményül… Azt hiszem, ennél jobb kutatási eredménnyel nem is zárhatnánk a projektet!


 
Sinkó Andrea 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek