Kanizsai Dorottya Gimnázium

Régi kontra új - megérkeztek az új eszközök a természettudományi laborba

Az Út a tudományhoz pályázat keretén belül a Kanizsai Dorottya Gimnázium természettudományos laborja optikai eszközökkel bővült. Négy tanulói készlet, egy demonstrációs készlet, egy csillagászati földrajz tanulmányozására alkalmas tanulói készlet érkezett, valamint a fizikai optika fényelhajlás témakörében mérés elvégzésére alkalmas eszköz.

A laborban egy kis kiállítást rögtönöztünk a régi és az új eszközök összehasonlítására. Régen összeragasztottunk két–három lézeres mutatópálcát, és ezek szolgáltatták a „párhuzamos” fénysugarakat. És mégis, milyen jó ötlet volt ez az összeragasztás, hány mérést el tudtunk végezni vele…
 
Az új lézeres készülékeink viszont profik! Egy kattintás és az egy sugárból 3 vagy akár öt, egymással párhuzamos fénynyalábra válthatunk át!

A demonstrációs optikai eszköz nagy mágneses táblája függőlegesen is elhelyezhető. Mágneses alaplapjai cserélhetők, így, ha kell, akkor a távcső lencserendszerét, vagy egy mikroszkóp belsejét mutathatjuk a diákoknak, vagy egy nagy szögmérő segítségével a fénytörés jelenségét vizsgálhatjuk, esetleg egy beteg szemre „rendelhetünk” szemüveget. Ez a tábla valószínűleg a biológia órák kedvenc bemutató eszköze lesz!

Sőt, ha mellé tesszük a „régi” szem- modellünket, akkor ez a térbeli modell végképp segít a diákoknak minden fontos ismeret elsajátításában. S a szakmailag sokat emlegetett tantárgyi koncentráció szép példájaként is említhetjük ezt az eszközt.
 
A földrajzszertár, majd a fizika szertár folyosólyán a kiállító vitrinek őriznek egy gyönyörű régi Föld–Hold–Nap modellt. Horváthné Szőke Gyöngyi tanárnő rekonstrukciója után a fogaskerekeket óvatosan („Langsam, bitte!”) tekerve látjuk, hogyan forog a papírmasé Föld, kering körülötte a Hold; s hogyan járja égi útját a Földünk a gyertyaként szimbolizált Nap körül…( „Nem minden ócska, ami ó…”)
 
S mit tud ennek az eszköznek az új párja? Világítani, mint a Nap; a Nap járását követni a kis lámpa helyzetének változtatásával; modellezni a fogyatkozásokat; az évszakok változását, a nyári napfordulót… S ha már június 21-énél tartunk; megérthetjük a modell segítségével Eratoszthenész ókorból ránk maradt zseniálisan egyszerű mérésének elvét, azaz hogyan lehet megmérni a föld sugarát egy pálca segítségével.

Kicsik és nagyok! Használjátok egészséggel a labor új fizika eszközeit!
 

Sinkó Andrea
 


 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek