Kanizsai Dorottya Gimnázium

Széchenyi díjjal tüntették ki a Kanizsai Dorottya Gimnázium egykori diákját!

Március 15. az a nap, ami minden magyar szívét büszkeséggel tölti el, mert elődeink bebizonyították: népünk képes kezébe venni sorsát, képes felemelni fejét, és küzdeni egy nemes cél érdekében. Nincs tehát méltóbb nap az évben, amikor átadhatnák a legjelentősebb állami kitüntetéseket.
 
A Kanizsai Dorottya Gimnázium közössége számára 2016. március 15. különös jelentőséggel bír, ugyanis Magyarország köztársasági elnöke Széchenyi-díjat adományozott egykori diákunknak, Professzor Dr. Oláh Editnek, „.a daganatos megbetegedésekre hajlamosító genetikai változások kimutatására irányuló, nemzetközileg is figyelemre méltó tudományos eredményei, valamint a genetikai alapú onkológia hazai megalapozását elősegítő, elsőrendű tudományos munkája elismeréseként.(medicaonline)

Büszkék vagyunk arra, hogy akadémikus asszony 50 évvel ezelőtt, a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban szerzett érettségi bizonyítvánnyal a kezében lépte át az Eötvös Loránd Tudományegyetem kapuját. A biológia felé Kerényi István tanár úr terelgette, aki szaktudásával és emberségével is példát mutatott tanítványainak.

Dr. Oláh Edit ma is nagy szeretettel gondol vissza a középiskolás évekre és szeretett tanárára. A szavakon túl a gimnázium természettudományi alapítványának támogatásával is kifejezi háláját, amivel elősegíti, hogy hozzá hasonló tehetségek bontakozhassanak ki. Ehhez ma a nagyszerű természettudományos munkaközösség és labor biztosítja a feltételeket.

Az alma mater mellett a városra is jó szívvel emlékezik és hithű reformátusként segítő kezet nyújtott a református templom tornyának felépítéséhez.

A Széchenyi díjhoz nagy szeretettel és tisztelettel gratulálunk és reméljük, hogy hamarosan vendégül láthatjuk dr. Oláh Editet a Kanizsai Dorottya Gimnázium Tea és Tudomány sorozata keretében!
 
Ajánlott linkek: Március 15. - Széchenyi-díj - Oláh Edit molekuláris genetikus, onkológus
  Életmentés: magyar tudós a rákellenes kutatócsoportban
  Az MTA köztestületének tagjai
  Káld község híres szülöttei

Lovassné Vass Enikő  

 
 

OLÁH EDIT rákkutató, molekuláris genetikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora 1947. április 17-én született Káldon. 1970-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának biológia-kémia szakán. 1973-ban az Országos Onkológiai Intézetben tudományos munkatársi, 1984-ben tudományos főmunkatársi megbízást kapott. 1977-től egy éven át, majd 1986 és 1993 között vendégprofesszorként dolgozott az Indiana Egyetemen. 1986-ban bízták meg az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Genetikai Osztályának vezetésével. Meghívott oktatóként molekuláris tumorbiológiát és onkogenetikát tanított az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, 1995-ben habilitált, 1996-ban egyetemi magántanárrá avatták. 1984-ben védte meg biológiai tudományok kandidátusi, 1992-ben akadémiai doktori értekezését. A Molekuláris Sejtbiológia Doktori Iskola egyik alapító tagja. Az onkogének és tumorszupresszor gének daganatetiológiai szerepét vizsgáló kutatóprogram irányítója, az öröklött rákhajlam molekuláris szűrését végzi familiárisan halmozódó daganatos megbetegedésekben.
 
1999 és 2002 között Széchenyi Professzori Ösztöndíjas volt. 2007-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2013-ban rendes tagjává. Tagja az Európai Rákkutató Társaságnak, a Nemzetközi Rákellenes Unió szakértői bizottságának, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöki tisztét is betöltötte. Tudományos munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: 2001-ben Szentágothai János-díjat és Krompecher-díjat, 2003-ban az Amerikai Rákkutató Társaság plakettjét kapta meg. 2013-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.
(Forrás: inforadio.hu)

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek