Kanizsai Dorottya Gimnázium

Versnap Szekszárdon

Az idén már 10. alkalommal szervezte meg a Csizmazia Alapítvány a Fedorka - Sosevolt Versnap Országos Találkozót, Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban, szeptember 25-én, szombaton. Alapítvány célja, hogy lehetőséget nyújtson a találkozásra azoknak a gyerekeknek, fiataloknak és tanáraiknak, felkészítőiknek, akik szeretik az irodalmat, a verseket.

A verseny négy korcsoportban zajlott. Az I. fordulóba (melyet még tavasszal írtak ki) kisiskoláskortól egyetemistákig 307-en indultak 87 településről. Közülük 117-en jutottak az országos döntőbe, amit a pandémia miatt csak most szeptemberben sikerült megrendezni. Immár határon túlról, Kolozsvárról, Vajdaságból, Felvidékről is érkeztek versenyzők. Vas megyét, Szombathelyt-Sárvárt egyedül képviseltem, jó volt ezt hallani a települések felsorolása közben.

A zsűri tagja volt dr. Dobosné Pecznyik Ibolya, Kazinczy-díjas magyar tanár, versmondó, a Magyar Versmondók Egyesületének tagja, a Versmondó folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, Wiegmann Alfréd rendező, a Magyar Versmondók Egyesülete versszínházért felelős alelnöke, Borbély Sándor, Kaleidoszkóp-díjas színművész, rendező, Csötönyi László tanító, tanár, közművelődési szakember.

A középiskolások korcsoportjában közel 50 versenyző indult. Két verset szavalt minden résztvevő. A kiírás szerint egy kortárs költő verse és egy szabadon választott mű volt az előírás. Az egész napos, szinte maratoni hosszúságú megmérettetés végén, versmondásomat bronz oklevéllel minősítette a zsűri. Számtalan élménnyel, tapasztalattal lettem gazdagabb a nap végére. De, ami még talán ennél is fontosabb számomra, hogy megismertem egy várost, Szekszárdot, ami egy gyönyörű kis ékszerdoboza országunknak. Telis - tele irodalmi emlékhelyekkel, káprázatosan szép parkokkal, műemlék épületekkel. Mindezt az élményt a verseknek köszönhetem!

Felkészítő tanáromnak, Lőrinczyné Marton Zsuzsanna tanárnőnek ezúton is köszönöm a lehetőséget és a bizalmat! 😊

 

2021. november 04. Horváth Réka 10.K


 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek