Kanizsai Dorottya Gimnázium

Euroweek 2016 - Románia - Diákszemmel

Aradon került megrendezésre az idei Euroweek. Mikor megtudtam, hogy én is utazhatok a magyar delegációval nagyon megörültem, és megtisztelve éreztem magam, hogy részese lehetek egy ekkora eseménynek. Idén 8 diák és 3 tanár képviselte Magyarországot. Az első csapatgyűlésen megbeszéltük a teendőket, és eldöntöttük, milyen bemutatkozó műsort fogunk előadni.
 
Szeptember 22-én a délelőtt vonattal indultunk Budapestre, majd onnan tovább egy kis várakozás után Aradra. A vonaton együtt utaztunk a szlovák delegációval, akik már akkor nagyon szimpatikusak voltak. A késő esti órákban érkeztünk meg az aradi vasútállomásra, ahol a fogadócsaládjaink vártak minket.

Első nap mindenki ünneplőben érkezett az iskolába, mert aznap volt a Euroweek megnyitója. Igazán szép megnyitót szerveztek nekünk. Ezek után egy zászlós felvonuláson vettünk részt, ami az aradi színház előtt ért véget, és ott román népi táncokat táncoltunk.
 
Ebéd után városnézésen vettünk részt, itt a résztvevő diákokat 10 csapatra bontották, és két diák kíséretében megtekintettük Arad nevezetességeit. Jártunk a víztoronynál, a színháznál, a bíróságon és a városházán is.

Délután, a városnézés után gőzerővel készültünk a nemzetközi büfére. Minden nemzet hozott valami finomságot, ínyencséget, ami az országára jellemző. Nagyon jó volt megkóstolni finom francia sajtokat, a belga csokit, illetve a Mozart golyót.
 
Másnap egy egész napos kiránduláson voltunk Gyulafehérváron (Alba Julia). Reggel az iskola elől indultunk buszokkal. A 3 órás busz út után izgatottan szálltunk le, és vártuk, hogy milyen nevezetességeket fogunk megcsodálni.

Jártunk egy ortodox székesegyháznál, a Károly-kapunál és voltunk a várnál is, melyeket egy idegenvezető segítségével közelebbről is megismerhettük. A délutáni szabadidőnket beszélgetéssel és sétálgatással töltöttük.

Vasárnap délelőtt kerültek bemutatásra a nemzetek előadásai. Mindegyik előadás nagyon érdekes és szórakoztató volt. Nekem legjobban az osztrák, az olasz és a francia előadások tetszettek.

A magyar delegáció a Kiss Aletta által írt darabot adta elő, és a közönség hatalmas tapssal fejezte ki tetszését. A délután folyamán Temesvárra kirándultunk, ahol megtekintettük az ortodox székesegyházat, az operaházat és a római katolikus templomot és a város csodaszép fő terét és épületeit.
 

A csodás kirándulás után hétfőn workshopokon vettünk részt az iskolában. Itt megismerkedhettünk a román mitológiával, köthettünk, szőhettünk és kukoricát morzsolhattunk, és néhány alaplépését is elsajátíthattuk a román néptáncnak. Délután sport volt és kórus. Volt aki kosarazott, röpizett vagy focizott. Kóruson megtanultunk egy román dalt illetve a Euroweek himnuszát is, amit kedden a záró ceremónián elő is adtunk. Ezek után elmentünk megkoszorúzni az aradi vértanúk emlékművét.

Minden jónak egyszer vége lesz, és így volt ez a Euroweek-kel is. Elérkezett az utolsó nap. Mindenkin látszott a fáradtság, de a szemekben ott csillogott a lelkesedés. A délelőtt folyamán kiscsoportos beszélgetések voltak különböző témákról, mint például családi élet, iskola, szabadidős tevékenységek. Így ezek segítségével még közelebbről megismerhettünk más országokat.

Este hat órakor kezdődött a  záró ceremónia, amin Magyarország átvehette a Euroweek zászlaját, mivel 2017-ben a mi iskolánk fogja megszervezni eme neves eseményt. A záró ceremónia után fergeteges buli vette kezdetét, amin kihasználtuk az utolsó lehetőséget, hogy az újonnan szerzett barátainkkal lehetünk és felvettük a kapcsolatot minden lehetséges eszközön.

Nagyon hálás vagyok a tanáraimnak, hogy idén bekerülhettem a magyar delegációba. Örülök, hogy sok új barátra és feledhetetlen élményekkel gazdagodtam.
 
2016.10.06. Mentes Laura 12.k
   

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek