Kanizsai Dorottya Gimnázium

HATÁRTALANUL! program 2016

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából kiírt Határtalanul! elnevezésű pályázaton gimnáziumunk sikeresen szerepelt, így hamarosan nagyon szép kirándulás vár az iskola 80 diákjára és kísérőikre, akik együtt fogják felfedezni Erdély szépségeit!

Előtte azonban erdélyi diákok látogatnak el hozzánk Sepsiszentgyörgyről a Plugor Sándor Művészeti Líceumból és Csíkszeredáról a Márton Áron Főgimnáziumból, hogy ismerkedjenek iskolánkkal, Vas megye nevezetességeivel és természetesen az itteni emberekkel.

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, a nemzeti összetartozás elmélyítése. Ennek keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

A Sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban 2000-től működik Románia egyetlen magyar nyelvű, akkreditációval rendelkező drámatagozata, amely a 2009-től évente megszervezett országos színészmesterség-tantárgyversenyeken, előadás kategóriában többször nyert első, míg egyszer második díjat.
 


A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium elődje a 17. század közepe táján a ferences szerzetesek által alapított Csíksomlyói Római Katolikus Gimnázium, amely 1911-ig működött Csíksomlyón. (A csíksomlyói iskolai oktatás kezdeteit a kutatók közvetett bizonyítékok alapján a 16. század végére teszik.) Az új csíkszeredai Főgimnázium, Líceum és Szeminárium atóünnepségre, átadásra és felszentelésre 1911. június 5-én került sor Csíkszeredában.
 

A líceum Márton Áron püspök nevét vette fel 1980-tól, aki Erdély híres püspöke volt. 
Márton Áron bátran kiállt és tiltakozott a második világháború és a zsidó deportálások ellen valamint a második világháborút követő időkben a vallásszabadság kiterjesztését kérte minden Romániában gyakorolt vallásra, a vallásoktatás biztosítását minden fokú és jellegű iskolában, valamint a vallásgondozás lehetőségét a hívek számára a hadseregben, katonai kórházakban, árvaházakban és fogházakban.

Szabó Gábor
Fotó: Juhász András
Forrás: A líceumok honlapja és Wikipédia

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek