Kanizsai Dorottya Gimnázium

Filmajánló – A barakkváros foglyai

November 8-án került megrendezésre Szombathelyen Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Tóth Kálmán dokumentumfilm bemutatója a nagyközönség számára, mely méltán állhat be az alkotók eddigi sikeres filmjeinek sorába. Ismét egy olyan témát dolgoztak fel, amely minden korosztály számára nyújthat új ismereteket.

A film az 1915 májusában megnyílt, Nagysimonyi és Ostffyasszonyfa határában felépített Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytáboráról szól az első világháború idején. A mintegy 50 ezer főt befogadó tábort a foglyok maguk építették, a barakkváros önálló víz-és csatorna rendszerrel is rendelkezett. A zömében orosz, olasz és szerb foglyokra még ma is emlékeznek néhányan a helybéliek közül, kiknek szüleik, nagyszüleik meséltek az akkori időkről.

A dokumentumfilm szakértők és hagyományőrzők megszólaltatásával mutatja be a tábor történetét, felhívva a figyelmet a fennmaradt emlékek megőrzésének fontosságára. A tábor valamikori területén a természet vette át az uralmat, már csak néhány kő mutatja valamikori helyét, de emlékét egy hadifogoly temető őrzi.

A filmet alkotóik szeretnék mielőbb hozzáférhetővé tenni az oktatási intézmények számára is, hiszen a múlt megbecsülése a jövő záloga.

 

2018. november 11. Csiszár Tamás 12/c

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek