Kanizsai Dorottya Gimnázium

Ballagtunk - 2022

Ballagtunk!

Végre! Két év szünet után újra átélhettük ezeket a magasztos pillanatokat.

Az iskola ünneplőbe öltözött, a Ferences kertet pedig beragyogta a napsütés. A kulisszák tehát készen álltak. Megérkeztek az ünnepeltek is, és boldog mosollyal nyugtázták az alsóbb évesek munkájának gyümölcsét, hisz szinte rá sem ismertek osztálytermükre.

Lezajlott az utolsó osztályfőnöki óra, és megszólalt a csengő, hosszan, fájdalmasan, jelezve, hogy ez valami más.

A ballagók körbejárták az iskolát, majd a kilencedikesek sorfala között megérkeztek a Ferences kertbe, ahol már várták őket a szülők, nagyszülők és barátok.
Igazgató úr köszöntötte az ünnepelteket és ünneplőket.

Beszédét a kert szimbólum köré építette, hisz kert az iskola, de kert maga az ember is. Az előbbiben a pedagógusok, az utóbbiban mi magunk vagyunk a kertészek, akiknek feladata a rájuk bízott talaj művelése. „Ez a gondozott kert szimbolizál Titeket, akik most számot adhattok az elmúlt évek munkájáról, és büszkén megmutathatjátok, hogy a termés a legjobb lett!”

„Mit szimbolizálhat még nektek a kert?” – hangzott a költői kérdés.

„Jelenti a fenntarthatóságot, mert a ti feladatotok is lesz, megőrizni, jól művelni a „kertet”, a Földet, hogy legyen hol élni és dolgozni. A faültetésekkel az udvaron már Ti is részesei voltatok ennek!

De jelenti a saját kertetek, életetek művelését is. Elindultok egy úton, a sajáton, mely a sok gondozás után, még termékenyebb lesz. Még szebb, nagyobb gyümölcsöt hoz.”

Igazgató úr kitartásra, türelemre buzdította a diákokat, hisz:
„Nem mindig lesz könnyű az élet, lesznek nehézségek, mert nem minden vizsga sikerül úgy, ahogy szeretnétek és a munkahelyen is adódhatnak problémák. De újra lehet próbálkozni. Olyan ez, mint amikor a gyümölcsfa metszésénél azt az ágat vágjuk le, ami termést hozott volna. Akkor indul a türelemjáték: várni kell a következő évre, amikor lehet javítani, és valóban meghozza termését a kedvenc gyümölcsfa, a befektetett munka.
De biztosíthatlak Benneteket, felkészültetek az útra, magabiztosan álltok majd a feladatok elé, hiszen a Kanizsaiban, tanáraitokkal közösen, termékeny munkát végeztetek, mely alkalmassá tesz benneteket az érettségire, aztán az egyetemi évekre is. De addig meg kell állni kicsit, mert most az ünnepről szól minden. A kertész is megpihen, ünnepel, megcsodálja környezetét.”

Igazgató úr megköszönte a ballagók szüleinek azt az áldozatos munkát, amellyel támogatták gyermekeiket az érettségihez vezető úton. De köszönetet mondott az osztályfőnököknek is: Tóthné Dancs Andrea a 12.A, Kissné Németh Eszter a 12.B, Fullár Balázs a 12.C, Kovács-Babos Éva pedig a 12.K. osztályt vezette el az érettségiig.

A beszéd a következő gondolatokkal zárult:

„Kedves Búcsúzó Diákjaink! Köszönjük, hogy itt voltatok velünk, hogy többé tettétek a kanizsait, hogy mi is kaphattunk tőletek valamit, hogy szebbé tettétek tanáraitok, diáktársaitok mindennapjait. Voltaire Candide-ját idézve: „most fogjunk munkához: műveljük kertünket”!

Műveljétek a kerteteket, tanuljatok tovább, neveljétek azt a magot, amit közösen elültettünk, s hozzon ezerszeres termést!

Szeretettel köszönök el Tőletek és szüleitektől kollégáim és az egész iskola nevében.
Mindig nyitott kapukkal várjuk vissza az öregdiákokat, ha utatok erre vezet, térjetek be hozzánk!

Viszontlátásra!



Ballagáskor régi szép hagyományunk, hogy diákjainknak jutalmak formájában köszönjük meg kiemelkedő munkájukat, ismerjük el tehetségüket. A jutalmazottak névsorát ide kattintva olvashatják el.


A Ballagáson készült fotóinkat a Galéria & Média menüpont allatt tekinthetik meg.
(Az oldal betöltődése a nagyon sok nagy méretű kép miatt esetlegesen több időt vesz igénybe, kérjük szíves türelmüket.)

Figyelmükbe ajánljuk a következő linket is: Kanizsai Dorottya Gimnázium ballagás - VAOL.hu

 
2022. május 01. Lovassné Vass Enikő

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek