Kanizsai Dorottya Gimnázium

Szülők Szabadegyeteme - Az internetes zaklatás - 2018

Az internetes bántalmazás valami más, mint amit a korábbi generációk átéltek iskolás korukban, amikor is menő, de legalábbis erősebb osztálytársaik piszkálták őket az iskolában vagy éppen a hazafelé vezető úton. Miért? Mert ők tudták, hogy a tanórák végeztével arra a napra vége, hazamennek és nyugtuk lesz másnapig. Az interneten azonban éjszaka, vagy akár az iskolai szünidőben is lehet gyötörni a másikat, meg lehet alázni, el lehet lopni a személyiségét, vissza lehet élni a fényképeivel, stb. Ráadásul szinte anonim módon, még csak a szemébe sem kell nézni az áldozatnak.

Sokan vannak, akikben kettős morál alakul ki, hisz szemtől szemben nem engednek meg maguknak annyit, mint az internet névtelensége mögé bújva, ahol nem érzékelik azonnal a bántalmazás hatását. Régen, ha valaki orrba vágta a másikat, és annak eleredt az orra vére, az elkövető gyakran megrémült és legközelebb nem ütött, mert félt a következményektől.

A virtuális világban azonban nem látja a hatást, így újra és újra üt, amit a sértett egy idő után már nem tud feldolgozni, és ha nincs segítség, rossz vége lehet a dolognak. Előfordulhat, hogy az embert olyan valaki zaklatja, akivel a való életben látszólag jó viszonyban van, lehet, hogy éppen vele osztja meg negatív élményeit.

Miért rosszabb a netes zaklatás? Mert nem lehet elbújni előle, és széleskörű nyilvánosság előtt zajlik.

Nagyon fontos, hogy szülőként legyünk bizalmas viszonyban gyermekünkkel! Ha ez sikerül, szólni fog, ha baj van. Akkor segíthetünk neki helyén kezelni a dolgokat. Figyeljünk arra is, hogy milyen tartalmakat tesz fel magáról az Internetre! Ami egyszer oda felkerül, azt nagyon nehéz eltávolítani. Egy meggondolatlan fénykép vagy poszt, a gyerek jövőjére is hatással lehet.

Szó esett az offline zaklatásról is. Itt nagy szerepe van a szemlélő közönségnek. Ha ők kifejezik nemtetszésüket, a bántalmazó elbizonytalanodik és felhagy a cselekményével. Az előadás néhány rövid filmmel zárult, amelyeket jó lenne a gyerekeknek is megmutatni. Ízelítőül ajánlom a következőt:

 


 

A témához adalékokat találunk a következő linkeken: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tarsai-zaklatasai-miatt-ugrott-a-halalba-a-15-eves-lany/en5dw6f

 


 
Természetesen nem lehet, és nem is cél néhány mondatban leírni az előadást. Aki eljött, nem bánta meg.
Köszönjük Németh Zsolt alezredes úrnak!
 
2018. március 11. Lovasssné Vass Enikő

 

Szülői információk

Eseménynaptár

Hasznos linkek